Lounais-Häme

Tonttikaupassa on nyt ostajan markkinat

Tontit ovat käyneet Forssan seudulla viime vuosina kaupaksi verkkaiseen tahtiin. Sekä Tammelassa että Forssassa myytiin viime vuonna neljä kunnan omakotitonttia.

-Onhan se ihan äärimmäisen vähän, Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi tunnustaa.

Tonttikauppaa vauhdittaakseen Forssa on käynnistänyt alennuskampanjan, jossa tontin voi lunastaa nimelliseen sadan euron hintaan.

Ostohinnan lisäksi jokaiselta tontin ostaneelta peritään 750 euron varausmaksu. Kun rakennusvelvollisuus on täytetty, maksu palautetaan.

 

Samaan aikaan Tammela markkinoi kunnan tontteja puoleen hintaan. Ammattirakentajille on jo jonkin aikaa ollut käynnissä alennuskampanja, jossa omakotitontin hinnasta vähennetään 30 prosenttia.

-Idea tuli suoraan yrittäjiltä. Forssan seudullakin on useampi sellainen ammattirakentaja, joka ostaa tontin, rakentaa talon, myy sen ja siirtyy seuraavaan, Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson huomauttaa.

Kampanjan aikana on tähän mennessä myyty kaksi omakotitonttia.

Larsson kertoo tonttimarkkinoinnin saaneen jo liikettä aikaiseksi. Puhelimet ovat soineet.

-Aika moni on tosin tiedustellut, koskeeko kampanja omarantaisia tontteja. Heille olen valitettavasti joutunut tuottamaan pettymyksen, sillä omarantaisia ja ympärivuotiseen asumiseen sopivia tontteja ei kunnalla Tammelassa enää ole.

 

Jokioisilla Forssan ja Tammelan kampanjoita seurataan mielenkiinnolla. Omaa alennuskampanjaa kunnalla ei ole kunnanjohtaja Jarmo Määtän mukaan suunnitteilla.

-Meillä on joskus ollut vastaavanlaisia, mutta ei muutamaan vuoteen. Kampanjoiden aikana todettiin, että hinnalla ei ollut kovinkaan ratkaisevaa merkitystä tontin ostopäätöksessä. Talon rakentaminen on sen verran kallis projekti, että tontin hinta on siinä sivuosassa, Määttä huomauttaa.

 

Saman tunnustavat Kesäniemi ja Larssonkin.

-Alennus tontin hinnassa on enemmänkin symbolinen asia. Me päädyimme tuohon sadan euron hintaan Suomen juhlavuoden kunniaksi, Kesäniemi selittää.

Se, mihin oman kotinsa ja sitä kautta elämäänsä rakentaa, on yksi ihmisen suurimpia päätöksiä. Tontin hintaa suurempi merkitys on asuinympäristön viihtyisyydellä, turvallisuudella ja palveluilla.

-Seudulla on viime vuosina rakennettu aika vähän, mutta nyt näyttäisi siltä, että piristymistä on ilmoilla. Me olemme tonttitarjonnan suhteen valmiina.

-Katsotaan, onko naapureiden kampanjoilla vaikutusta tonttien myyntiin ja täytyykö meidän tarkastaa omaa hinnoitteluamme, Määttä tuumaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic