Lounais-Häme Forssa

Torikansaa jännittää, kuinka vaaleissa käy – Forssalaiset toivovat paikallista kansanedustajaa

Äänestäjillä riittää jännitettävää puolueasetelmassa ja paikallisten ehdokkaiden läpimenossa
Oili Niemi ja Maija Aaltonen pitävät tärkeänä, että ikäihmisten asiat paranisivat ensi eduskuntakaudella. – Kaikkea hyvää luvataan, mutta kuinka mahtaa käydä, Aaltonen mietti. Kuva: Lassi Puhtimäki
Oili Niemi ja Maija Aaltonen pitävät tärkeänä, että ikäihmisten asiat paranisivat ensi eduskuntakaudella. – Kaikkea hyvää luvataan, mutta kuinka mahtaa käydä, Aaltonen mietti. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan tori oli lauantaiaamulla värikkäiden vaalitelttojen täplittämä, kun eduskuntavaaliehdokkaat tukijoukkoineen kävivät viime hetken vaalikampanjaa.

Poliittisten ajatusten lisäksi kansalle tarjottiin monenlaista soppaa ja kotiinviemisiksi ruusuja, perunoita ja rairuohopusseja.

– Kierrämme varmaan kaikki kojut, mutta emme tulleet tilpehöörin vaan tunnelman takia, Asta Paakkunainen ja Juhani Haavisto kertoivat.

Maija Aaltosesta ja Oili Niemestä oli ilahduttavaa, miten runsaslukuisesti ihmiset olivat lähteneet liikkeelle. Aaltonen kertoi käyneensä torilla jo useampana lauantaina vähän tenttaamassa ehdokkaita.

– On liikaa valikoimaa, Aaltonen hymyili.

– Laitan ison arvon sille, että ehdokkaiden kanssa saa puhua. Äänestän ihmistä, en puoluetta.

Eduskuntavaalit kiinnostavat kansaa, sillä asetelma on poikkeuksellisen tasainen: ensimmäisen kerran voi käydä niin, ettei yhdenkään puolueen kannatus nouse yli 20 prosentin.

– Tilanne voi ihan viime metreilläkin muuttua, jos nukkuvat heräävät, Aaltonen mietti.

Paakkunainen näkee gallupien perusteella aineksia uuteen jytkyyn. Niemestä on jännittävää nähdä, kenestä tulee pääministeri ja millainen hallitus Suomeen saadaan.

Markku Kuulalle tärkeitä teemoja ovat perhe- ja ympäristöasiat sekä maahanmuuttopolitiikka. Hän epäilee, että vaalien tuloksesta riippumatta hallitusneuvotteluista tulee hankalat.

– On vaikea nähdä, että sovinto saataisiin aikaiseksi.

Paikallista kutkutusta vaaleihin tuo eduskunnan jättävältä Sirkka-Liisa Anttilalta vapautuva äänipotti. Torilla äänestäjien vahva näkemys oli, että Forssan seutu tarvitsee jatkossakin kansanedustajan.

– Aina seutukunnan hyödyksi on, jos joku paikallinen edustaja pääsisi eduskuntaan ajamaan seudun etua, Niemi toteaa.

Kuula on jättänyt äänestämisen perinteiden mukaisesti varsinaiseen vaalipäivään, samoin kuin Paakkunainen ja Haavistokin.

Heille äänen tiputtaminen uurnaan on juhlahetki.

– Ei ihan pukua pistetä päälle mutta melkein. Ja äänestämisen jälkeen mennään vaalikahville.

Sunnuntai-illan äänestäjät aikovat viettää tiiviisti television ääressä.

Mona Moisander on ollut mukana vaalityössä, ja hän aikoo mennä jännittämään ehdokkaansa menestystä mahdollisesti vaalivalvojaisiin. Moisanderilla on henkilökohtainenkin jännitysmomentti sunnuntain suhteen.

– Olen varalla vaalivirkailijaksi, mutta vielä ainakaan ei ole tullut kutsua. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic