Lounais-Häme Forssa

Torilla on tavattu jo 45 vuoden ajan: Lotta Torkkelin elämäntyö palkittiin torineuvoksen tittelillä

Lotta Torkkel valittiin vuoden 2020 torineuvokseksi.
Torineuvos Lotta Torkkelin mukaan torikulttuuri voi hyvin. – Torikaupassa tuotteen hyvä laatu on ehdoton avainsana, hän toteaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Torineuvos Lotta Torkkelin mukaan torikulttuuri voi hyvin. – Torikaupassa tuotteen hyvä laatu on ehdoton avainsana, hän toteaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaikki alkoi 45 vuotta sitten kauralyhteistä. Syksyllä Torkkelin viljapellolla sirppi oli heilunut siihen malliin, että viljankorsista oli sidottu lyhteitä myyntiä varten. Ne kuormanaan alkoi torineuvos Lotta Torkkelin matka kohti Turun kauppatoria ja ensimmäistä torimyyntipäivää.

Vaikka myyntiympäristö on sittemmin vaihtunut rannikolta lähiseudun toreihin, on rakkaus torielämään ja kaupankäyntiin säilynyt vuosikymmenten aikana.

Pitkä ura herättää kunnioitusta

Forssan torikauppiasyhdistys valitsi Torkkelin viime lauantaina Forssan torin torineuvokseksi. Kunnianimen voi saada henkilö, joka aktiivisesti käy torilla tai torikauppias, joka on tehnyt pitkän uran myyntikojunsa tiskin takana. Yhdistyksen puheenjohtaja Juha Kauppilan mukaan Torkkelin pitkä ura herättää kunnioitusta.

– Lotta jos joku on ansainnut torineuvoksen tittelin pitkän uransa vuoksi. Yli 40 vuoden ajan hän on lähes joka toripäivä pitänyt torikulttuuria yllä omalla työpanoksellaan. Moni ei elämässään pysty samanlaiseen saavutukseen, Kauppila kehaisee.

Tunnustus ei voita toripäivien iloa

Torkkel kokee, että torineuvoksen arvonimi on ennen kaikkea kiitos hänen tekemästään työstä. Vaikka tunnustus tuntuu hänestä hyvältä, mikään ei kuitenkaan voita hänen toripäivistään saamaa iloa ja energiaa.

– Tori on minulle henkireikä. Se on yhteisö, jossa näkee aina tuttuja kasvoja, niin kauppiaita kuin asiakkaitakin. Vuosikymmenten aikana asiakkaista on tullut kuin perheenjäseniä, joiden kanssa vaihdetaan kuulumisia ostoksien teon lomassa, 80-vuotias Torkkel pohtii.

Valikoima muuttunut vuosien aikana

Torkkelin puutarhan aloittaessa torimyyntiä, kojusta saatava valikoima oli erilainen kuin tänä päivänä. Myynnissä oli muun muassa kaalia, juureksia, herneitä ja perunoita. 2000-luvun alusta alkaen puutarhan toiminta on keskittynyt pääasiassa kesäkukkien kasvattamiseen ja myyntiin. Vuonna 2005 Torkkelin poika Juha ja hänen puolisonsa Anna Maija alkoivat luotsata perheyritystä.

– Nykyään torimyynti on harrastukseni ja nuori polvi suunnittelee yrityksen tulevaisuutta. Kun sukupolvenvaihdos tehtiin, ei tullut mielenkään, että olisin jättänyt torielämän taakseni, torineuvos toteaa.

Ennen jopa kymmenen perunakauppiasta

Vuosikymmenten aikana Torkkel on nähnyt myös torikulttuurin muutoksen. Hän muistaa ajan, jolloin Forssan torilla oli jopa kymmenen perunakauppiasta. Harrastuspohjalta myyntityötä tekeviä, omia tuotteitaan kauppaavia myyjiä oli enemmän kuin nyt. Torimyynnistä on tullut ammattimaisempaa. Sen sijaan väitteen siitä, että tori ei vedä ihmisiä puoleensa torineuvos kumoaa.

– Tori on ennen kaikkea kokoontumispaikka. Forssan torilla käy mukavasti väkeä. Vanhemmat tuovat lapsensa torille ja siten uusi sukupolvi oppii arvostamaan torin tarjontaa. En usko, että torikulttuuri on katoamassa mihinkään, Torkkel pohtii.

Pitkän linjan torikauppias kiittelee myös Forssan torin viihtyisyyttä. Kauniilla torilla käy myös kauppa.

Torineuvoskin tekee ostoksia

Vaikka torineuvoksen tavoittaa parhaiten kukkien keskeltä omalta kojultaan, ehtii hän tekemään myös ostoksia myyntipäivän aikana. Silloin tuttujen kauppiaiden valikoimasta ostoskoriin päätyy kalaa, marjoja ja perunoita.

– Nyt ostoksille täytyy mennä torineuvoksen kääty kaulassa, 80-vuotias superkauppias naurahtaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic