Lounais-Häme Somero

Torin sijainti on keskustan kehittämisen avaussiirto Somerolla – "Ideakilpailu kirkastaa kestävällä tavalla Someron hohtoa"

Tavoitteena oli kehittää ideapaletti, jolla vahvistetaan keskustan elinvoimaisuutta, ympäristön laatua sekä luodaan laadukkaan kaupunkielämän identiteettiä nykyiselle ja tulevalle Somerolle.
Ideakilpailun voittaneen Kumipallona luokses pompin -työn näkemyksiin sisältyy visualisointi Kiiruun puiston torista. Kuva: tuntematon
Ideakilpailun voittaneen Kumipallona luokses pompin -työn näkemyksiin sisältyy visualisointi Kiiruun puiston torista. Kuva: tuntematon

Torin sijainnista päättäminen on Someron keskustan kehittämisen avaussiirto. Tämä ilmenee Someron kaupunkikeskustan kehittämisen ideakilpailusta, joka järjestettiin opiskelijoille keväällä 2020. Suunnittelukilpailu antoi myös vision entistä yhtenäisemmästä ja yhteisöllisemmästä kaupunkikeskustasta.

Kilpailun tärkeä löydös oli palkintolautakunnan mukaan se, että Kiiruuntien ja Kiiruun puiston pohjoisreunan osoittaminen toriksi avaa aivan uusia mahdollisuuksia keskustan tärkeimpien kaupallisten ja julkisten toimintojen yhdistämiselle.

Myös Kiiruun puiston aktivointi ja parempi avaaminen käyttäjille onnistuu tässä ratkaisussa helposti, vähin keinoin ja arvokasta puustoa varjellen. Keskustan kehittämisen kannalta on tärkeää saada hyvä reitti Kiiruun puiston reunaan ja parantaa kirjaston ja koulukeskuksen näkyvyyttä ja saavutettavuutta Joensuuntien suunnasta.

Kilpailutyöt osoittivat myös, että linja-autoaseman sijoittaminen lähemmäs ohikulkutietä Hämeentien varteen on varteenotettava ajatus, mutta myös nykyinen paikka on paremmin järjestettynä edelleen toimiva. Jaatilanjoen ja Akustinpuiston todettiin olevan löytämättömiä helmiä, jotka on mahdollista liittää toisiinsa ja saada keskustan kampus näin vihreämmäksi ja hengittämään paremmin.

Kampusalueen ja jokirannan maisema- ja ympäristösuunnittelu sekä virkistysreitin avaaminen jokirantaa seuraillen ovat ilmeisiä kehittämiskohteita jo lähitulevaisuudessa.

Kärki-ideat valitaan jatkotyöstöön

Someron kaupunki ja Tampereen yliopisto järjestivät Tampereen yliopiston, Aalto-yliopiston, Oulun yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijoille suunnatun Someron kaupunkikeskustan kehittämisen ideakilpailun. Tavoitteena oli kehittää ideapaletti, jolla vahvistetaan keskustan elinvoimaisuutta, ympäristön laatua sekä luodaan laadukkaan kaupunkielämän identiteettiä nykyiselle ja tulevalle Somerolle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Visualisointi Joensuuntiestä on yksi ideakilpailun voittaneen Kumipallona luokses pompin -työn ideoista.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen toimi kilpailun palkintolautakunnan puheenjohtajana. Hän toteaa olevansa erittäin tyytyväinen yliopiston kanssa tehtyyn yhteistyöhön ja kilpailusta saatuihin tuloksiin.

– Palkituista ja kaupungille lunastetuista töistä valitaan seuraavaksi kärki-ideat jatkotyöstöön ja tarkennettuun vaikutusarviointiin. Eri väestöryhmien, yritysten ja yhteisöjen kanssa käytävä vuoropuhelu tulee olemaan merkittävä osa prosessia. Kilpailu antoi vahvan perustan keskustaympäristön kehittämisohjelmalle, jonka toteutus tulee kirkastamaan kestävällä tavalla Someron hohtoa lähivuosista aina pitkälle tulevaisuuteen, Suikkanen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ideakilpailun kakkoseksi sijoittui Kaarre-niminen työ, jonka ideoihin kuuluu näkymä Joensuuntielle.

Suikkanen kertoo, että kilpailussa tuli esille realistisia ja toteuttamiskelpoisia ideoita.

– Ryhdymme katsomaan mitä ideoita aletaan toteuttaa tosissaan ja millä aikataululla se tapahtuu. Ideat saa ensimmäiseksi pöydälleen kaupungin elinvoimatyöryhmä ja käymme asiasta keskustelua myös sidosryhmien kanssa, Suikkanen toteaa.

Voittajatyölle kiitosta idearikkaudesta

Kilpailun ykköspalkinnon voitti Dennis Somelarin, Valtteri Kaarlamon ja Anselmi Moisanderin kilpailutyö Kumipallona luokses pompin. Ykköspalkinto oli tuhannen euron arvoinen. Voittanut työ sai kiitosta idearikkaudestaan, monipuolisuudestaan ja kokonaisvaltaisuudestaan.

Kakkospalkinnon sai Mikko-Ville Sirola työllään Kaarre ja kolmospalkinnon saivat Essi Nisonen ja Joona Lukka työllään Somero? Somero. Kaikki palkitut työt tulivat Tampereen yliopistosta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ideakilpailun kolmannen sijan saavuttaneen työn nimi on Somero? Somero. Sen ideoihin sisältyy näkemys Someron torista Joensuuntien ja Hämeentien kulmassa.

Palkittujen töiden lisäksi Someron kaupunki lunasti käyttöönsä kaksi kilpailutyötä. Ne ovat Otto Haaralan, Veronika Haukelandin ja Talvi Kuggen tekemä Jotain uutta auringon alla ja Cecilia Aintilan, Santeri Parosen ja Lotta Syväniemen työ Missä kukat kauneimmat nuo.

Kilpailuun osallistui 12 työtä. Palkintolautakuntaan kuuluneen Tampereen yliopiston yhdyskuntasuunnittelun teorian professorin Panu Lehtovuoren mukaan kilpailun saldo oli hyvä ja töitä luonnehti juurevuus ja realistisuus.

Suikkasen ja Lehtovuoren lisäksi palkintolautakuntaan kuului myös muita Someron kaupungin ja Tampereen yliopiston edustajia.

Kilpailun palkinnot jaettiin perjantaina. Kilpailutyöt ovat esillä Someron Monitoimitalon aulassa yli kesän. Työt ovat nähtävillä myös kaupungin verkkosivuilla, joilla niistä voi antaa edelleen palautetta. FL

Aiheesta aiemmin: Somero valjastaa arkkitehtiopiskelijat ideoimaan keskustan kehittämistä (FL 1.9.2019)

Lue myös: Somero saa brändikäsikirjan – Kaupunki erottuu kilpailijoistaan monipuolisella palvelutarjonnallaan (FL 18.5.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic