Lounais-Häme

Torineuvos muistaa ajan, kun perunat kärrättiin myyntiin hevoskyydillä

-Kaikki alkoi 65 vuotta sitten, kun tulin hevosen kanssa tänne Forssan torille. Tuossa oli Tammelan osuuskauppa, jonka pihalla oli riuku, mihin hevoset pantiin kiinni.

-Silloin oli ainakin kolme kauppiasta, jotka toivat perunat hevosella.

Erkki Känkänen muistelee menneitä vuosikymmeniä Forssan torin paviljongissa. Känkänen on juuri saanut kuulla tulleensa nimitetyksi uudeksi torineuvokseksi.

Känkäsen muistoissa Forssan tori on lämmin ja eloisa kohtaamispaikka, jossa kuuluu iloinen puheensorina. Sellaisena hän soisi sen pysyvän jatkossakin.

-Mikään neuvos ei pysty yksin sitä tekemään, vaan me kaikki. Pidetään Forssan tori muistettavan lämminhenkisenä paikkana.

Känkänen on yksi Forssan torikaupan uranuurtajista. Kaikkien tuntema vihannesviljelijä ja torikauppias on nähnyt torielämää läheltä vuosikymmenten ajan.

Känkänen tekee edelleen myös kauppaa – viimeksi perjantaina hän oli myyntitöissä Urjalan torilla.

Känkänen muistelee aikaa, jolloin päättäjät tulivat kansan pariin torille.

-Kansanedustaja Eino Raunio kävi torilla aina, satoi tai paistoi. Vaimo teki ostokset ja Raunio jutteli kansalaisten kanssa.

-Hän oli mukana myös kuntapäättäjänä. Luulen, että torilla tehtiin aika paljon päätöksiä silloin; ei aina tarvinnut kaupungintalolle mennäkään.

Känkäsellä on tarina myös monelle tutusta hahmosta, Forssan Maisterista.

-Aina joskus kesäaikaan torille tuli myös ulkomaalaisia vieraita. Jos torikauppiaalle tuli kielipulmia, Maisteri osasi ne selvittää.

Känkänen kertoo Maisterin esitelleen Forssan toria vieraille sydämensä pohjasta.

-Siitä meidän pitäisi ottaa mallia! Esitteitä ja opuksia löytyy, mutta elävä opas puuttuu. Torille pitäisi kesäksi saada opas kertomaan Forssan nähtävyyksistä.

Känkäsen mukaan myös seuraava torikävijöiden sukupolvi täytyy opettaa käymään torilla.

-Meillä on täällä komia lava, tänne vain lisää lasten ohjelmaa ja enemmän lapsia torille! FL

Uusimmat

Fingerpori

comic