Lounais-Häme

Törkeiden ylinopeuksien ja huumerattien määrä nousi rajusti – Nuorten automiitit poliisin tehovalvonnassa

Koronakevät heijastuu Lounais-Suomen poliisin tilastoihin. Kaaharien määrä nousi 50 prosentilla ja huumeissa ajetaan yhä useammin. Puhallusratsioita ei ole järjestetty maaliskuun jälkeen.
Kuvituskuva. Kuva: Jussi Leinonen.

Lounais-Suomen poliisin tammi-kesäkuun tilastot ovat karua luettavaa. Ylinopeuksien määrä kasvoi huomattavasti ja törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia kirjattiin 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Törkeisiin ylinopeuksiin syyllistyvät erityisesti 17–25-vuotiaat miehet. Huomattavia ylinopeuksia on mitattu muun muassa nuorten autoilijoiden kokoontumisajojen eli automiittien yhteydessä. Poliisi onkin erittäin huolestunut alkuvuoden kehityssuunnasta.

– Poliisi jatkaa tehostettua miittien valvontaa ja pyrkii muutenkin vähentämään törkeimpiä liikennerikoksia entistä tehokkaammalla valvonnalla, kertoo valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja, ylikomisario Stephen Sundqvist poliisin tiedotteessa.

Puhallusratsioita ei ole ollut maaliskuun jälkeen

Rattijuopumusten määrä on viime vuoteen verrattuna lisääntynyt yli 12 prosenttia, vaikka puhalluskokeita on koronan takia tehty vain murto-osa aiempiin vuosiin nähden. Puhallusratsioita ei ole järjestetty maaliskuun jälkeen.

Nousua on erityisesti huumerateissa, joita kirjattiin 20 prosenttia enemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Niiden osuus on jo puolet kaikista rattijuopumuksista.

Myös huumausainerikokset ovat lisääntyneet. Kasvua viime vuoden alkupuoliskoon on 15 prosenttia.

Hälytystehtävien määrä on pysynyt samana viime vuoteen verrattuna. Kiireisimmille A-tehtäville poliisi meni tammi-kesäkuussa 18 sekuntia ja AB-tehtäville 48 sekuntia nopeammin.

Liiketilat ja työmaat murtomiesten kohteina

Koronan ja rajojen sulkeutumisen myötä kansainvälinen rikollisuus väheni alkuvuonna poliisilaitoksen alueella. Tämä näkyi ulkomaalaisten tekijöiden tekemien huijaus-, petos- ja varkausrikosten vähenemisenä.

– Rajojen auetessa on odotettavissa vilkastumista, johon poliisi reagoi erityisesti valvonnalla, sanoo rikostorjuntasektorin johtaja, rikosylikomisario Taina Holstila.

Rikoslakirikosten määrä kasvoi 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Pääosa kasvusta on tapahtunut omaisuusrikoksissa ja erityisesti liiketiloihin ja työmaille kohdistuneissa murroissa. Työmailta on anastettu paljon työkoneita.

– Korona on saattanut vaikuttaa myös tämän rikollisuuden kasvuun, kun varsinkin liikehuoneistoista työntekijät ovat olleet paljon etätöissä, Holstila pohtii.

Tämän hetken rikosilmiöksi Lounais-Suomessa on noussut verkossa tapahtuvat petosrikokset, kuten esimerkiksi Postin nimissä tehdyt huijaukset.

Korona romahdutti passien kysynnän

Koronan vaikutukset näkyvät myös lupasektorilla: Lounais-Suomen poliisilaitoksen myöntämien lupien yhteismäärä laski 45 prosenttia. Passien määrä laski 46 prosenttia ja henkilökorttien määrä 48 prosenttia.

Aselupahakemusten määrä kasvoi viime vuodesta 4 prosenttia, kun taas ajo-oikeuspäätöksiä tehtiin alkuvuonna 33 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen päällikön Risto Lammin mukaan poikkeuksellisista ajoista on selvitty kunnialla.

– Kevät osoitti sen, että poliisilla on hyvä selviytymis- ja sopeutumiskyky ennakoimattomissa ja vaikeissa olosuhteissa. Poikkeusoloissakin tehtävät hoidettiin hyvin, Lammi sanoo.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic