Lounais-Häme

Torron kesäteatterissa toraillaan – tosin vain Turkka Malin uuden näytelmän tahtiin

Torrolla toraillaan torstaina, kun Turkka Malin käsikirjoittama uusi näytelmä saa ensi-iltansa Torro seuran teatterissa. Näytelmän Torron torapeutit on ohjannut Tanja Thomsson ja musiikista vastaavat veljekset Mika ja Turkka Mali.

-Olisiko tämä Turkan kanssa seitsemäs perävuosina tehty näytelmä. Olen ollut nuorempana esiintymässä myös hänen näytelmissään Rauhaniemen kesäteatterissa, Thomsson kertoo.

Thomsson aloitti Forssan teatterin harrastajana lapsia ohjaten ja on nyt ohjannut jo toistakymmentä näytelmää. ”Torapeutit” on hänestä taattua Turkan tekstiä.

-Hyvin tyypillistä, hauskaa ja kepeää. Johonkin ajankohtaisiin asioihin siinä myös viitataan ja voi sanoa, että pohdiskellaankin. Siinä on tilaa myös katsojan ajatuksille.

 

Torron torapeutit vie yleisön seuraamaan julkkiksen hermolomaa. Janita Suontaka on Inka, iskelmätaivaan pikkutähti ja tangokuningatar, joka lähtee lomalle Minnin maatilamajoitukseen. Ura on laskussa ja alkoholi maistuu, joten diiva on selvästi terapian tarpeessa.

Kuvioihin astuu kaksi terapeuttia, itseoppinut Onerva (Merja Vanha-Pomppu) ja korkeasti koulutettu Krisse (Jenni Stenman). Heillä on erimielisyyksiä siitä millaista terapian pitäisi olla ja siitähän soppa syntyy.

-He koettavat terapoida vähän kaikkia, varsinkin miespuolisia henkilöitä, Thomsson selventää.

 

Sivuhenkilöistä löytyy monenlaista hahmoa. Markus Lohermaa näyttelee ja laulaa runoilija Andena. Skandaalinnälkäinen juorutoimittaja Ulla (Tuula Honkonen) on saanut vihiä, että entinen tangokuningatar tulee Torrolle. Jonna Forsbergin esittämä Pia on puolestaan säädyllisyyden esikuva, tai ainakin esittää olevansa.

-Ihan hauska rooli, Forsberg kertoo.

-Aika hankalaa oli ensin päästä siihen sisälle, esittää muuta kuin mitä loppujen lopuksi on. Kyllä se siitä silti pikkuhiljaa lähti.

Kaikki näyttelijät ovat perinteisesti harrastajia ja suurin osa heistä Torron kylästä.

-Meillä on sellainen poikkeuksellinen tilanne, että mukana on kaksi aivan mahtavaa laulajaa ja muutama muukin. Näyttelijät eivät ole koskaan vielä laulaneet näytelmissämme aiemmin, Thomsson kertoo.

-Rooleja myös karrikoidaan eli liioitellaan enemmän kuin aikaisemmin. Tietysti kun monta vuotta tehdään, niin aina täytyy olla vähän uutta haastetta.

 

Torron kesäteatterinäytelmissä ovat esiintyneet samojen sukujen eri polvet toisensa jälkeen. Esimerkiksi Lohermaan suvusta vanhimmat näyttämöllä esiintyneet ovat jo poissa, mutta heidän lapsensa, lapsenlapsensa ja lapsenlapsenlapsetkin on nähty näyttämöllä.

-Torrossa on muutenkin aktiivinen kyläyhteisö. Voi ajatella, että tällainen kesäteatterituotanto on heidän voimannäyttönsä, Thomsson kehuu.

-Työryhmällä on tekemisen meininki ja vastuun tunne siitä, että tehdään tästä hyvä.

Esitysnäyttämönä toimii jälleen vanhan maalaistalon pihapiiri.

-Nyt on niin kylmä, että katsojia suositellaan ensi-illassa muistamaan Suomen kesä. Eli riittävästi vaatetta mukaan. FL

Kesäteatterinäytelmä Torron Torapeutit 7.6.–11.6. Keski-Pompun pihapiirissä, Tammelassa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic