Lounais-Häme Tammela

Torronsuolla kelpaa nyt retkeillä – Liesjärvellä esteetöntä reittiä löytyy peräti noin neljä kilometriä

Liesjärvellä voi rullailla pyörätuolilla jo neljän kilometrin reitin. Avustaja on hyvä olla mukana molemmissa kansallispuistoissa.
Kiljamon taukopaikalla retkeilijät eivät enää ole sateen armoilla, vaan makkarat voi grillata katoksen alla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiljamon taukopaikalla retkeilijät eivät enää ole sateen armoilla, vaan makkarat voi grillata katoksen alla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Torronsuon kansallispuiston uusi nuotiokatos ja käymätilat ovat valmiina. Syksyn aikana tehdään vielä lisää esteettömiä pitkospolkuja, joita voi kulkea rollaattorilla, pyörätuolilla tai lastenvaunuilla.

– Kiljamossa oli aikaisemmin pelkkä nuotiokehä. Uudesta nuotiokatoksesta löytyy kotakeittiö ja pöytäpenkit, joten syksyn sateisilla keleilläkin pääsee suojaan paistamaan makkarat, urakan suunnittelija Teija Sarin Metsähallituksesta kertoo.

Suunnittelun lähtökohtana esteettömyys

Kaiken lähtökohtana on ollut esteettömyys. Kenenkään matka ei tyssää huonoihin ramppeihin. Umpisäiliöllinen käymälä on varustettu hyvän invavessan tavoin.

– Suunnitelmat laadittiin ja käytiin läpi yhdessä invalidiliiton esteettömyyskeskus Esken asiantuntijoiden kanssa. Rakenteet ovat ihan aidosti esteettömiä, Metsähallituksen erikoissuunnittelija Rami Tuominiemi kertoo.

Kiljamon rakenneratkaisut ovat täysin uusia ja niitä käytetään jatkossa muissakin Metsähallituksen Sisä-Suomen kohteissa.

Katselulava tehtäneen syksyn kuluessa

Torronsuolla on tehty muitakin parannuksia. Parkkipaikkaa laajennettiin ja samassa yhteydessä koko parkkialue kestävöitettiin murskeella.

– Kiljamon päältä pääsee jatkossa myös suon laitaan. Sinne on tarkoitus rakentaa lankkupolkua ja esteetön katselulava. Kilpailutukset tullaan tekemään loppukesästä ja valmista tulee toivon mukaan vielä syksyn aikana, Teija Sarin toteaa.

Tittilammille rakennetaan varaustulipaikka

Myös Liesjärven kansallispuisto saa heinäkuun loppuun mennessä vastaavanlaiset rakennelmat kuin Torronsuolle nyt tehtiin. Yksi merkittävä ero kuitenkin on.

– Tittilammille tehdään varaustulipaikka, jota ihmiset voivat varata käyttöönsä. Katoksen eteen tulee liukuovet ja ne pidetään lukittuna. Esteetöntä reittiä on tehty uusi pätkä Kaksvetisen laavulle. Peukalolammin ja Kaksvetisen välinen baana on tehty murskepoluksi. Kaksvetisen vessa pyritään muuttamaan esteettömäksi vielä jossain vaiheessa, Teija Sarin kertoo.

Liesjärvellä neljä kilometriä esteetöntä reittiä

Liesjärvi tarjoaa myös liikuntarajoitteisille loistavat ulkoilumahdollisuudet, sillä esteetöntä reitistöä löytyy noin neljä kilometriä. Myös Liesjärvellä parkkipaikkoja on laajennettu.

Hankerahoitusta on saatu Hämeen ely-keskukselta EU:n maaseuturahaston kautta. Torronsuolla budjetti on 112 000 ja Liesjärvellä 135 000 euroa.

Koronan myötä kävijämäärät ovat lisääntyneet reilusti myös Tammelan kansallispuistoissa.

Roskaaminen, koirien irtipito ja erityisesti laittomat nuotiopaikat ovat olleet ongelma monissa Metsähallituksen kohteissa.

– Juuri nyt maasto on niin kuivaa, ettei paljoa vaati, kun tuli pääsee irti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic