Lounais-Häme

Torstaina vuorossa hännänheiluttajat: Porukalla käpälämäkeen Liesjärvellä

Luonto ja koirat tuottavat onnellisuutta – ja innostavat myös lapset ja nuoret liikkeelle. Helatorstaina, valtakunnallisena Unelmien liikuntapäivänä liikunnan ilo tuodaan kaikkien ulottuville.

Musti Run -polkujuoksutapahtumassa innostetaan erityisesti lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään poluille juoksemaan ja kävelemään – koirien ja Liesjärven kansallispuiston luonnon innoittamina.

-Koirat ja luonto tuottavat meille runsaasti hyvinvointia ja terveyttä, mutta terveyden edistämisessä tätä potentiaalia ei olla juurikaan huomioitu. Suomessa on noin 700 000 koiraa, mikä tarkoittaa valtavaa määrää hännänheilutusta ja tassuja kaduilla ja poluilla, toteaa Kati Vähäsarja, Luonto lisää liikettä -hankkeen projektipäällikkö Metsähallituksesta.

Liesjärvellä riittää juoksijoita torstaina, sillä Ylen Mennään metsään -kampanja liikuttaa samana päivänä samoissa maisemissa. Ylen yhteislenkki starttaa klo 11, kun taas Musti Runissa lenkille pääsee jo klo 10 alkaen.

Lähtöpaikkana on Eräkeskus ja lenkit joko kaksi tai seitsemän kilometriä.

Polkujuoksu on lisännyt suosiotaan voimakkaasti. Luonnossa liikkuminen ja luontokokemus motivoivat juoksijoita lähtemään metsäpoluille ympäri vuoden. Trendi on kuitenkin pitkälti aikuisten. Lasta liikuttavat uteliaisuus ja into.

Suomalaisista alakouluikäisistä lapsista vain kolmannes liikkuu suosituksen mukaisesti vähintään tunnin päivässä. Yläkouluikäisistä suositukseen yltää enää viidesosa. Lapsia ja nuoria motivoivalla polkujuoksutapahtumalla pyritään madaltamaan kouluikäisten kynnystä lähteä liikkeelle luontoon.

-On tärkeää nostaa koiranulkoilutus arvoonsa, sillä säännöllinen kävely ja luontokontakti edistävät tutkitusti terveyttä. Olemme iloisia, että useat tahot kokivat aiheen tärkeäksi ja lähtivät mukaan Musti Run -tapahtuman toteutukseen, Vähäsarja sanoo.

Myös 16-vuotias lukiolainen Valtteri Mönkö osallistuu Musti Run -polkujuoksuun.

-Luonnossa liikkumisessa pidän ajattomuuden ja kiireettömyyden tunteesta. On mahtavaa, kun ajatukset saavat vaellella missä haluavat. Välillä makoilen jäkälikössä tai hangella ja usein bongaan maisemasta myös upeita ilmiöitä kamerallani kuvattavaksi.

Metsähallitus ja Eerikkilä Sport & Outdoor Resort tähtäävät yhteistyössä lasten ja nuorten liikunnan ja hyvinvoinnin lisäämisen luonnossa liikkumista lisäämällä.

Hämeen luontokeskuksesta kehitetään Suomen ensimmäistä lasten ja nuorten luontoliikuntakeskusta. Musti Run -tapahtuma on yksi lapsia ja nuoria luontoon houkuttavista uusista konsepteista.

-Haluamme edistää lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Luonnossa liikkuminen luo erinomaisen fyysisen, henkisen ja sosiaalisen perustan hyvinvoinnille. Harrastipa lapsi mitä tahansa, kävely, juoksu ja hyppiminen metsäpoluilla ovat erinomaista arkiliikuntaa, kertoo Petri Jakonen, Eerikkilä Sport & Outdoor Resortin toimitusjohtaja.

Musti Run

Koko perheen polkujuoksutapahtuma Liesjärven kansallispuistossa (Metsäkouluntie 60) Tammelassa 10.5 klo 10–15.

Uusimmat

Fingerpori

comic