Lounais-Häme

Toteemieläin herää henkiin – näyttely Aulagalleriassa kuvaa eläinten ajatuksia

Sisälle museoon kannetaan suurta, oksista tehtyä uroshirveä. Sen viereen tuodaan myöhemmin vielä makaava naarashirvi. Teos nimeltä Heat, kiima, kuvaa hirviä niiden luonnollisessa koossaan.

-Se kertoo uros- ja naarashirven välisestä yhteydestä. Halusin tuoda katsojalle selväksi sen jännitteen ja kaikki ne ajatukset kahden eläimen välillä kiima-aikana.

-Veistän aika paljon eläinhahmoja. Hirvieläimet ovat majesteettisia, isoja ja näyttäviä, ja halusin tehdä jotain isoa ja näyttävää. Haluan herättää luontokappaleita eloon. Siitä tulee näyttelyn nimi, Awaken.

 

Kankaanpään taidekoulussa Lehtimäen erikoisalaksi valikoitui kuvanveisto. Siinä kiehtoi muotokieli, jossa pystyy toistamaan kuvattavan muodon, asennon ja tunnetilan.

-Mitä ihmisen tai eläimen päässä liikkuukaan, se näkyy kehonkielessä. Kolmiulotteisesti sen voi nähdä vielä paljon upeammin kuin paperilla.

Luonnollisen kokoiset hirvet olivat taidekoulussa myös Lehtimäen lopputyö. Pinta on tehty yksittäisistä oksista, jättöpuusta omasta metsästä Lehtimäen kotoa. Niiden kokoaminen patsaiksi vei runsaasti aikaa ja vaivaa yhteensä puolen vuoden ajan.

-Jokaisen oksan olen yksitellen kerännyt ja kiinnittänyt ne itse rautalangoilla. Oksat ovat tarkoituksella riistansävyisiä ja puukin saa veistoksen pinnassa uuden elämän.

Elävyyden kannalta jokainen kehonosa patsaissa on tärkeä ja Lehtimäen on täytynyt miettiä tarkkaan liikettä, joka hirvellä siinä on.

-Materiaalit eivät kestä loputtoman kauan, vaan suurin piirtein hirven luonnollisen iän ajan. Siitäkin tulee tunne, että veistos on ikään kuin elossa.

 

Vastavalmistunut kuvataiteilija kertoo, että hirvet edustavat hänelle jonkinlaista toteemia. Onko hirvi sitten Lehtimäen oma toteemieläin?

-Voisi olla. Minulle tulee hirvestä mieleen, että se on iso eläin, joka liikkuu luonnossa vaistonvaraisesti. Se on rauhallinen, mutta valpas, minkä ehkä liitän myös itseeni.

-Minua kiinnostaa, mitä eläimien korvien välissä liikkuu. Hirvet elävät kuitenkin niin lähellä meitä ja silti ne ovat omanlaisiaan. Minua kiinnostaa niiden arki, Lehtimäki naurahtaa.

Kotipaikka Tammelassa järvien ja metsän ympärillä kasvatti luonnonläheisyyteen ja arvostamaan eläimiä ja kasveja. Lehtimäki arvelee pitäytyvänsä töissään jatkossakin eläinteemassa.

-Kerään marjoja joskus, mutta ei minulla ole tarvetta saada hyötyä luonnosta, enemmänkin nautin siitä. Olen kiinnostunut metsän omasta eliömaailmasta, jossa eläimet ja kasvit elävät tasapainossa.

 

Muihin näyttelyn teoksiin kuuluu muun muassa umpikoivusta veistetty Kehto. Teos muistuttaa linnun pesää tai muun pienen eläimen lepopaikkaa.

-Teos syntyi ihan vain jostain mielen sopukoista. Puukin on elävä materiaali, joka taipuu ja elää koko ajan. Vaikka puu olisi irrotettu maasta, niin se esimerkiksi halkeilee sen jälkeen.

Toinen teos Kielojen tanssi on ollut esillä näyttelyssä muun muassa Amos Anderssonin taidemuseossa. Jatkossa Lehtimäki haluaa pitää näyttelyjä eri kaupungeissa, mutta aloittaa ne kotiseudulta.

-Tarkoitukseni on työskennellä yhä täällä. Forssan Museon tiiliseinä tuo lisäksi veistokset mielestäni hyvin esiin. FL

Liisa Lehtimäki – Awaken Forssan museon Aulagalleriassa 10.7.–29.7.2018.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic