Lounais-Häme

Leffa-arvio: Totuutta etsimässä

Ad Astra (USA, 2019).★★★★ Ohjaus: James Gray. Pääosissa: Brad Pitt, Tommy Lee Jones. K-12, kesto: 123 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Isäänsä jahtaava astronautti (Brad Pitt) on välillä kallella kypärin. Kuva: Francois Duhamel
Isäänsä jahtaava astronautti (Brad Pitt) on välillä kallella kypärin. Kuva: Francois Duhamel

Elämme lähitulevaisuudessa. Majuri Roy McBride lähetetään Merkuriukseen etsimään syitä oudoille energiapurkauksille, ja samalla isäänsä, joka katosi avaruuslennolla 30 vuotta aikaisemmin.

James Grayn ohjaama ja Ethan Grossin kanssa kirjoittama Ad Astra on lähitulevaisuuteen sijoittuva tieteiselokuva, joka Graylle ominaiseen tapaan on kuitenkin pienenä pidetty, pohdiskeleva ja filosofinen tutkielma isien synneistä ja lunastuksesta.

Mies ja missio -asetelma tuo omalla tavallaan mieleen myös Joseph Conradin Pimeyden sydämen, jonka pohjalta Francis Ford Coppola teki 1979 legendaarisen elokuvansa Ilmestyskirja. Nyt.

Teknisesti Ad Astra on hyvän näköistä scifileffaa, avaruusarjeltaan realistisuuteen pyrkivä kuvitelma tulevaisuudesta, jossa tähtien välinen matkailu on arkipäivää ja taistelu rajattomien planeettojen luonnonvaroista yhtä väkivaltaista kuin Telluksellakin.

Brad Pitt jatkaa erinomaisten roolitöiden sarjaa Roy McBridena, jonka mukana ja kertojaäänen ohjaamana matkataan kauas, paitsi fyysisesti myös sisäisesti, ihmisyyden ytimeen.

Tommy Lee Jones tuo karhean karismansa hyvää hyötykäyttöön Royn isäukko Cliffordina.

Persoonallinen ja henkisyyttä korostava matka, psykologinen tutkielma perimästä ja siitä äärimmäisestä kysymyksestä; Olemmeko yksin?

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic