Lounais-Häme

Touko Aalto väistyy vihreiden puheenjohtajan paikalta - kärkipoliitikot eivät halua spekuloida seuraajanimillä

Helsinki
24.10.2018, 16:24

Kotimaa

Sairauslomalla oleva Touko Aalto väistyy oppositiopuolue vihreiden puheenjohtajan paikalta. Puolueen mukaan Aalto kertoi päätöksestään eduskuntaryhmälle ja puoluejohdolle tiistai-iltana.
– Olen pitkän ja huolellisen pohdinnan jälkeen tullut siihen lopputulokseen, että väistyn vihreiden puheenjohtajan paikalta, Aalto kirjoitti Facebookissa keskiviikkona.
Vihreiden entisen puheenjohtajan, kansanedustaja Ville Niinistön mukaan tiistai-illan kohtaaminen Aallon kanssa oli koskettava.
– Se oli aika rankka ja liikuttava hetki. Kansanedustajilla oli siinä paljon kosteita silmiä, Niinistö kuvailee.
Uuden puheenjohtajan valinta tulee vihreissä eteen nopeasti, sillä ylimääräinen puoluevaltuuston kokous päättää asiasta jo ensi viikon lauantaina Helsingissä. Valittava henkilö johdattaa puolueen myös ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin.
– Puheenjohtaja palvelee tehtävässä seuraavaan sääntömääräiseen puoluekokoukseen, joka pidetään ensi kesänä, vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoi.
Puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg toivoo, että käytettävissä olevat henkilöt ilmoittautuisivat hyvissä ajoin ennen kokousta.
– Kokouksessa valtuuskunnan jäsenet voivat ehdottaa puheenjohtajaksi henkilöä, joka on käytettävissä tehtävään, Hernberg kertoi.

Kärkinimet vaitonaisia seuraajasta

Aalto jäi sairauslomalle 13. syyskuuta uupumuksesta johtuvien syiden vuoksi. Keskiviikkona selvisi, että sairauslomaa on jatkettu vuoden loppuun.
– Sairastuin masennukseen vuosi sitten. Yritin kaikkeni, mutta sairaus eteni ja uupumus vei työkykyni, Aalto kertoi.
Vihreiden puoluesihteeri ja kärkipoliitikot olivat keskiviikkona vaitonaisia Aallon seuraajanimistä tai mahdollisesta omasta kiinnostuksestaan tehtävään.
– Ajattelen, että minulla ei ole tässä hetkessä edellytyksiä ruveta spekuloimaan nimillä ollenkaan, puoluesihteeri Miettinen sanoi.
Aallon sairausloman aikana puheenjohtajan tehtäviä hoitanut varapuheenjohtaja Maria Ohisalo painotti, että tilanteesta ”mennään yhdessä eteenpäin”.
– Omasta tilanteestani en kommentoi nyt enempää, tässä on paljon pohdittavaa, Ohisalo kirjoitti Twitterissä.
Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala kertoi toivovansa, että Ohisalo ottaa puheenjohtajuuden kesän puoluekokoukseen asti. Ohisalo on edustanut hänestä puoluetta hyvin.
Kansanedustaja Emma Kari arvioi, että hänellä itsellään on paljon sulateltavaa asian kanssa.
– Itse odotin, että Touko tulee kunnossa takaisin, Kari sanoi STT:lle.

Niinistö voi halutessaan olla ehdolla

Vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö ei hänkään halunnut arvioida mahdollista omaa ehdokkuuttaan.
– Minusta ei ole oikea hetki miettiä sitä vielä. En ole miettinyt sitä, Niinistö sanoi eduskunnan Valtiosalissa medialle keskiviikkona.
– Meidän pitää kokoontua yhteen. Puolueen pitää sekä tukea Toukoa että yhdessä miettiä, mitä tehdään seuraavaksi, Niinistö arvioi.
Vihreiden sääntöjen mukaan sama henkilö voidaan valita puolueen puheenjohtajaksi enintään kolmeksi täydeksi toimikaudeksi eli enintään kuudeksi vuodeksi peräkkäin. Vihreiden entisellä puheenjohtajalla Niinistöllä peräkkäisten kausien aikaraja tuli täyteen viime vuonna, jolloin seuraajaksi valittiin juuri Aalto.
Media kysyi puoluesihteeri Miettiseltä keskiviikkona, onko esteitä sille, että ex-puheenjohtaja Niinistö voisi tulla valituksi puheenjohtajaksi ensi viikon puoluevaltuuskunnan kokouksessa – ja siten luotsata vihreät ensi kevään vaaleihin ja ainakin seuraavaan puoluekokoukseen asti.
– Tämän voi sanoa sillä tavalla, että meillä ei ole säännöissämme sellaisia teknisiä rajauksia, jotka estäisivät ketään tällä hetkellä asettumasta ehdokkaaksi, Miettinen arvioi.

Miettisellä ja Aallolla yhteydenpitoa

Vielä noin puolitoista viikkoa sitten puoluesihteeri Miettinen sanoi vihreiden lähtevän siitä, että Aalto palaa sairauslomalta viimeistään marraskuun puolivälin tienoilla.
– Minä ja me kaikki lähdemme siitä, että nyt tiedämme, koska Touko on viimeistään tulossa töihin, Miettinen sanoi STT:lle 13. lokakuuta.
Miettinen painotti vielä tuolloin, että spekulaatioihin tätä pidemmästä sairauslomajaksosta ei ole tarvetta.
– Muut skenaariot eivät tässä vaiheessa tunnu kovin tarpeellisilta.
Keskiviikkona Miettinen sanoi, että vihreät ovat viestineet koko ajan Aallolle, että puolueväki haluaa antaa tälle kaiken tarvittavan ajan oman jaksamisen punnitsemiseen ja päätösten tekemiseen sen pohjalta.
– Olemme lähteneet siitä, että sitten Touko tekee meille tiettäväksi ratkaisunsa, kun hän on sen tehnyt, Miettinen sanoi STT:lle keskiviikkona.
Viimeisen puolentoista viikon aikana Miettinen on ollut yhteydessä Aaltoon.
– Olen lähtenyt myös siitä, että jos puoluesihteeri soittelee koko ajan, se ei edistä sairauslomalla olemista.

https://www.facebook.com/touko.aalto/posts/10156854029282427
https://twitter.com/MariaOhisalo/status/1055039188565966848

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic