Lounais-Häme

Tourunkulmantien uusi pinnoite joutuu heti korjattavaksi

Pitkään Humppilassa tienkäyttäjiä piinannut huonokuntoinen Tourunkulmantie sai uuden asfalttipinnoitteen toukokuussa.

Tietä joudutaan kuitenkin korjaamaan kesän aikana pinnoitteessa havaittujen vikojen takia.

Humppilassa sijaitseva reilu kuuden kilometrin tieosuus sai pinnoitteekseen pehmeää asfalttibetonia ja kustannusarvio tien pinnoittamisesta oli 400 000 euroa.

Pinnoitteen valmistumisen jälkeen tiestä kuitenkin paljastui muun muassa halkeamia, jotka vaativat korjaustoimenpiteitä.

-Tiestä on runko pettänyt. Päällyste tehdään uudestaan, tien pinnoittamisesta vastannut Lemminkäisen työjohtaja Jaakko Syngelmä kertoi.

-Ongelmat eivät johdu tekemisen laadusta, vaan siitä, että tien runko ei kestänyt uutta pinnoitetta, Syngelmä jatkoi.

ELY-keskuksen kunnossapitopäällikön Pekka Rajalan mukaan myöhäinen kevät ja vesisateet pinnoittamisvaiheessa pehmensivät tien runkoa, jolloin tien kantavuus kärsi.

-Nyt olemme kaivaneet ojia, että saamme vesiä pois. Vasta tien rungon perusteellisen kuivauksen jälkeen vialliset kohdat kannattaa korjata, Rajala totesi.

Tien kuivattaminen voi Rajalan mukaan tarkoittaa korjaustoimenpiteiden pitkittymistä.

-Voi olla, ettei tietä kannata heti tänä kesänä uudelleen pinnoittaa, Rajala kertoi.

Työllä on kolmen vuoden takuu urakoitsijalta.

-Urakoitsijan kanssa keskustellaan, että mikä on heidän osuus asiassa ja missä kohtaa tilaajalla on kustannusvastuu. Toisin sanoen yhteiskunnalle ei ole välttämättä tulossa kustannuksia vaan urakoitsijalle, Rajala lisäsi.

Urjalaan jatkuva Tourunkulmantie pinnoitettiin Urjalan puolelta jo vuonna 2013, mutta Humppilan osuutta ainoastaan paikkailtiin kuoppia täyttämällä.

Syynä tähän oli se, että Urjalan osuudesta vastaa Pirkanmaan ely-keskus, kun taas Humppilan puolesta vastaa Uudenmaan ely-keskus.

-Tie muuttuu hieman erilaiseksi Humppilaan tultaessa. Humppilan puolella on enemmän peltoa, kuin Urjalassa, mikä myös tarkoittaa suurempaa veden määrää tiessä ja alueella, Rajala selitti.

Rajalan mukaan on todella harvinaista, että tien rungon heikko kunto on johtanut tietyön osittaiseen epäonnistumiseen.

-Harmillista ja harvinaista, että tällainen yllätys pääsi käymään. Myöhässä saapunut kevät oli omiaan lisäämään veden määrää tien rungossa ja siten heikentämään sen kantavuutta, Rajala päätti. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic