Lounais-Häme

TPS-hyökkääjä Tomi Kallio lopettaa pitkän pelaajauransa

Helsinki
14.06.2018, 09:56

Urheilu-uutiset

Hieno jääkiekkoura tuli päätepysäkille, kun TPS:n kasvatti Tomi Kallio ilmoitti turkulaisseuran tiedotteessa jättävänsä kaukalot pelaajana. Hänen uransa kiekkoilijana kesti 41-vuotiaaksi.
Kallio lopetti sananmukaisesti huipulla. Hän pelasi vielä huhtikuun puolivälin jälkeen Liigan mitalipeleissä TPS:ssä pronssista HIFK:ta vastaan sillä kertaa häviten.
TPS:n mahtivuosina 1990-luvun ja 2000-luvun taitteessa Kallio pääsi kirkkaimpien mitalien makuun, kun hän voitti kaksi Suomen mestaruutta. Sen jälkeen 23-vuotias laitahyökkääjä siirtyi odotetusti NHL:ään. Maailman ykkösliigassa, pääasiassa Atlanta Thrashersissa kertyi 140 ottelua vuosina 2000-03.
Kalliolla ei ollut varsinaisia heikkouksia, joten NHL-ura olisi voinut kestää paljon pidempään. Atlanta ei kuulunut likimainkaan liigan laatujoukkueisiin, joten ei ollut ihme, että Kalliota houkutteli siirtyä toisaalle.
Tukikohta löytyi Ruotsin Göteborgista ja sen ylpeydestä Frölundasta. Kun Kallio kotiutui Frölundaan kesken kauden 2002-03, hänellä oli heti midasmainen kosketus: Frölunda pääsi keväällä 2003 juhlimaan Ruotsin mestaruutta 38 vuoden tauon jälkeen, kiitos Kallion huikeiden pudotuspeliotteiden.

Haikeat jäähyväiset

Frölundassa Kalliosta tuli yleisön silmissä yksi göteborgilaisseuran historian rakastetuimmista pelaajista. Hän voitti Frölundassa mestaruuden uudelleen 2005.
Kallio viihtyi Göteborgissa kahdeksan vuotta ja nautti suosiota.
– Täällä oloni aikana Frölundan katsojakeskiarvo ei ole pudonnut kertaakaan alle 10 500:n, Kallio kertoi syksyllä 2010, kun STT kävi häntä tapaamassa Göteborgissa.
Frölundalla oli jääkiekkoilussa pitkä perinne, mutta Kallion toinen ruotsalaisseura Växjö pujahti huipulle tyhjästä. Vuonna 2011 Ruotsin pääsarjaan Elitserieniin noussut Växjö eteni pitkälti kapteeninsa Kallion ansiosta liigamestariksi 2015.
Kallio pelasi kolme viimeistä kauttaan kasvattajaseurassaan TPS:ssä. Hän lopetti tyylillä. TPS-kippari oli päättyneen kauden Liigan runkosarjan pistepörssin kakkonen lukemin 15+40=55.
– En kuvitellutkaan pelaavani näin pitkään ja näin hyvässä kunnossa. Kieltämättä olo on haikea, mutta syksyllä haikeus saattaa iskeä vielä kovemmin, Kallio summasi TPS:n tiedotteessa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic