Lounais-Häme

Trafi vastaanotti lähes 700 taksilupahakemusta - taksinkuljettajakokeen osallistujamäärä kaksinkertaistui

Helsinki
02.07.2018, 15:41

Kotimaa

Trafi vastaanotti eilen lähes 700 taksilupahakemusta, virasto kertoo tiedotteessaan. Myös taksinkuljettajan ajokokeeseen odotetaan tällä viikolla noin sataa osallistujaa, kun aikaisemmin kokeessa on ollut viikossa noin 50 osallistujaa, kertoo kokeen järjestäjä Ajovarma STT:lle.
Eilen voimaan tulleen lain myötä taksinkuljettajaksi pääsee, kun suorittaa hyväksytysti taksinkuljettajan kokeen ja täyttää muut vaatimukset.
Trafin henkilö- ja liikennelupaosaton päällikkö Kimmo Pylväs uskoo, että kuljettajakokeeseen osallistuvat ne, jotka eivät ole päässeet alalle kiintiöjärjestelmän takia. Hänen mukaansa kokeessa voi olla ruuhkaa lähipäivinä.
– En usko, että osallistujien määrä kuitenkaan loputtomiin kasvaa, Pylväs sanoo.
Uudistuksen myötä myös taksiliikenteen hinnoittelu muuttui. Nyt taksit voivat hinnoitella matkat vapaasti, mutta hinta tai hinnoitteluperusteet on kerrottava asiakkaalle etukäteen. Taksimittari ei ole pakollinen, jos taksi käyttää kiinteää hinnoittelua. Sen sijaan taksista pitää löytyä mittari, jos hinnoittelu perustuu matkaan tai aikaan.

Uusi hinnoittelu hämmentää asiakkaita

Uudistus on hämmentänyt osaa asiakkaista ja osa arkailee taksin käyttöä uudistuksen myötä, kertoo Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen.
– Jotkut kuljettajat ovat kertoneet, että osa asiakkaista luulee, että taksilla ei voi ajaa, jos asiakas ei ole selvittänyt hintaa etukäteen, Pentikäinen harmittelee.
Hän korostaakin, että kyytiin pääsee kuten ennenkin ja heidän kuljettajansa kertovat hinnoitteluperusteet.
Myös Oulun Aluetaksin toimitusjohtaja Ville-Veikko Pohjola on huomannut, että osa asiakkaista on hämmentyneitä uudistuksen vuoksi.
– Asiakkaat kysyvät, uskaltaako taksin tilata ja miten varmistan, ettei minua esimerkiksi ryöstetä, Pohjola kertoo.
Jotkut myös ihmettelevät, miten he eivät voi tilata kyytiä miltä tahansa taksiyhtiöltä. Nykyään kunnan tai kaupungin kyytisopimukset tehdään tietyn liikennöitsijän kanssa.
– Näin eilen vanhemman rouvan, joka odotti toista tuntia kyytiä avustajan kanssa, kun sopimuskuljettaja ei pystynyt kyytiä tarjoamaan, Pohjola sanoo.
Hän pitää tilannetta ikävänä, jos uudistuksesta koituu suuria ongelmia asiakkaille.
Sen sijaan taksiyrityksille työtä aiheuttivat tekniset päivitykset, jotka oli tehtävä jokaiseen autoon.
– Koko Suomessa on tehtävä teknisiä uudistuksia, kun esimerkiksi kassajärjestelmät, taksamittarit ja maksupäätteet pitää päivittää. Tämä koskee Suomen kaikkia takseja, joita on noin 10 000, kertoo Pentikäinen.
Pohjola uskoo, että alkujärkytyksestä toivutaan noin kuukaudessa, mutta voi mennä vuosikin, ennen kuin tilanne koetaan normaaliksi.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti