Lounais-Häme

Veneilyonnettomuudet lisääntyivät vuonna 2018 - Uhriluku kasvoi viimevuotisesta yli kymmenellä

Vesiliikenneonnettomuuksissa menehtyi viime vuonna 52 henkilöä, kun taas vuonna 2017 luku oli 36.
Traficom kannustaa pelastusliivien käyttöön, jotta pahimmilta onnettomuuksilta vältyttäisiin. Kuva: Esko Tuovinen
Traficom kannustaa pelastusliivien käyttöön, jotta pahimmilta onnettomuuksilta vältyttäisiin. Kuva: Esko Tuovinen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedotti keskiviikkona veneilyonnettomuuksien lisääntymisestä viime vuonna.

– Onnettomuuksia on viime vuonna varmasti lisännyt erittäin hyvä veneilykeli. Viime kesän poikkeuksellisen lämmin sää on houkuttanut veneilijöitä liikkeelle aiempaa enemmän, mikä puolestaan kasvattaa onnettomuuksien todennäköisyyttä”, summaa yksikönpäällikkö Ville Räisänen tiedotteessa.

Viranomaisten ja vapaaehtoisten meri- ja järvipelastusjärjestöjen tietoon on viime vuosina tullut keskimäärin 2000 vesiliikeonnettomuutta vuodessa.

Luku voi olla paljon suurempi, koska useimmista onnettomuuksista selvitään varmasti ilman viranomaisen tai vapaaehtoisjärjestön apua, tiedotteessa huomautetaan.

 

Tilastojen mukaan viime vuosi oli lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa. Vuosien 2007 ja 2018 välillä vesiliikenneonnettomuuksissa on kuollut keskimäärin noin 50 henkilöä vuodessa.

– Vuodesta toiseen yleisin kuolemaan johtavan onnettomuuden syy vesillä on veneen kaatuminen tai kallistuma, jonka myötä henkilöitä joutuu veteen. Mikäli pelastus- tai veneilyliivejä ei käytetä, on vedestä pelastautuminen ilman ulkopuolista apua äärimmäisen vaikeaa. ”Kelluntapukineiden käyttö antaisi monesti arvokasta lisäaikaa pelastautumiseen eikä uimataidonkaan merkitystä voi liikaa korostaa, tähdentää Räisänen.

 

Lämmin ja kuiva sää myös jatkui viime vuonna pitkään. Vielä lokakuussakin menehtyi 12 vesillä liikkujaa. Traficom muistuttaa tiedotteessa, että kiireisimmän veneilykauden ulkopuolella avun saanti voi olla hitaampaa, koska kanssaveneilijöitä on vähemmän liikenteessä. Näin onnettomuustilanteet saattavat jäädä huomaamatta. Tällöin korostuu entisestään oma hyvä varautuminen hätätilanteen varalle.

Tammi-huhtikuun 2019 alustavien tilastojen mukaan alkuvuonna menehtyi vesiliikenneonnettomuuksissa 7 henkeä, joista kaikki menehtyivät huhtikuussa.

Näin kesän alussa Traficom neuvoo kaikkia vesilläliikkujia huolehtimaan omasta ja kanssaveneilijöiden turvallisuudesta.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic