Lounais-Häme

Trendit vaihtuvat, lähiruoka pysyy

 

Suomi on hyvin vahvasti lähiruokatrendissä mukana, tuoreita ruuan trendilistauksia tarkastellut lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.

-Suomessa käynnistetään jatkuvasti uutta lähiruokaan liittyvää yritystoimintaa ja toimivat yritykset ovat kasvun tiellä. Kuluttajatkin ovat kiinnostuneita lähiruuasta, Viljanen toteaa.

-Näen lähiruuan suosion eräällä tavalla vastaiskuna halpuutuskeskustelulle. Suomalaiset haluavat tukea pienyrittäjiä ja maataloustuottajia. Reko-lähiruokarenkaita ja ruokapiirejä tulee jatkuvasti lisää.

Trenditutkimukset luotaavat nimestään huolimatta ruokajärjestelmän ja kuluttajakäyttäytymisen muutoksia myös pitkällä aikavälillä. Ennakoitavissa onkin lähiruuan vahvistuminen myös tulevaisuudessa.

-Trendit ovat sellaisia, että ne tulevat ja menevät, mutta Suomessa on olemassa hyviä varteenotettavia toimintatapoja ja siksi uskon vahvasti, että lähiruoka on tullut jäädäkseen, Viljanen sanoo.

Lähiruuan kysynnän ja kiinnostuksen voimistumisen on huomannut myös humppilalaisen lähiruokatukku LähiPuoti Remes oy:n yrittäjä Kimmo Remes.

Kovaa vauhtia kasvaneen LähiPuodin konseptia on viime vuodesta alkaen uusittu. Tukku keskittyi aiemmin ammattikeittiöiden palvelemiseen, ja toimintaan liittyi vain pienimuotoista kuluttajakauppaa. Nyt hahmottumassa on tukkuliikkeiden LähiPuoti-ketju, sillä Pöytyän Kyröön avattiin viime vuonna Seppo Pessin ja Riitta-Liisa Muskun voimin toinen tukkuliike Lähipuoti Pessi oy. LähiPuoti Remes keskittyy toiminnassaan Lounais-Hämeen ja Pirkanmaan, Lähipuoti Pessi puolestaan Varsinais-Suomen alueelle.

Lisäksi LähiPuoti on laajentamassa myös kuluttajakauppaan LähiPuodin Herkut -nimisillä myyntipisteillä. Myyntipisteitä hallinnoidaan Lähipuoti Pessin kautta.

Tukkuliikkeiden verkosto on ollut LähiPuoti-idean isän Remeksen mielessä alusta alkaen.

-Rakennamme sabluunaa, jolla lähiruokatukkuja voisi toimia ympäri Suomea. Kun 150 kilometrin säteen piirtää kartalle harpilla, siinä on yhdelle tukkuliikkeelle sopiva toimintasäde. Useamman tukkuliikkeen myötä tiettyjä tuotteita voisi ottaa jokaiseen tukkuun myyntiin, vaikka pääpaino toiminnassamme toki on lähellä tuotetuissa elintarvikkeissa, jotka saamme nopeasti kuljetettua kattilaan ravintolaan ja kuluttajalle, Remes sanoo.

Shop-in-shop -tyyppisiä myyntipisteitä puolestaan hoitavat yhteistyöyritykset, mutta niiden tuotteet toimitetaan LähiPuoti-tukuista.

-Tähän mennessä myyntipisteitä on avattu neljä ja ajatuksenamme on, että tämän vuoden aikana myyntipisteitä olisi auki pyöreästi 15. Pyrimme myös sisälle päivittäistavarakauppaan.

Ensimmäinen lounaishämäläinen LähiPuodin Herkut -myyntipiste avattiin vastikään käsityökeskus Sigridiin. Myyntipisteen vastuuhenkilö Marica Seutu tekee LähiPuodin kanssa yhteistyötä myös etsimällä uusia mahdollisia paikkoja myyntipisteverkoston kasvattamista ajatellen.

-Lähiruoka kantaa hyvin. Ihmisten tietoisuus siitä, mitä ruoka sisältää, kasvaa koko ajan. Samoin monet välittävät yhä enemmän siitä, millainen hiilijalanjälki syömästään ruuasta jää, Seutu toteaa. FL

 

Lähiruoka on paikallisruokaa
Lähiruoka on yksi Suomen ruokapolitiikan kärjistä.Maa- ja metsätalousministeriössä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa valmisteltu lähiruokaohjelma hyväksyttiin valtioneuvoston periaatepäätöksenä vuonna 2013.Lähiruokaohjelmassa lähiruualla tarkoitetaan paikallisruokaa, joka edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria, joka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella. Omalla alueella tarkoitetaan maakuntaa tai sitä vastaavaa tai pienempää aluetta.Periaatepäätös linjasi lähiruokasektorin kehittämisen tavoitteita vuoteen 2020 mennessä.Tavoitteena on monipuolistaa lähiruuan tuotantoa ja lisätä sitä kysyntää vastaavaksi sekä nostaa lähiruuan jalostusastetta.Myös pienimuotoisen elintarvikejalostuksen ja myynnin mahdollisuuksia pyritään parantamaan lainsäädännön ja neuvonnan keinoin.Lähiruuan osuutta julkisista hankinnoista halutaan kasvattaa parantamalla hankintaosaamista ja laadullisia kriteereitä.Periaatepäätös pyrkii parantamaan alkutuotannon mahdollisuuksia, tiivistämään lähiruokasektorilla toimivien yhteistyötä sekä lisäämään ruuan ja ruokaketjun toimijoiden arvostusta.Lähiruokaohjelmaa toteutetaan erityisesti lainsäädäntöön ja tukijärjestelmiin liittyvillä toimenpiteillä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti