Lounais-Häme

Trump: Amerikkalaistutkijat mukana selvittämässä sauditoimittajan kohtaloa

Ankara/Washington
11.10.2018, 16:25

Ulkomaat

Presidentti Donald Trumpin mukaan yhdysvaltalaiset tutkijat tekevät yhteistyötä sekä Turkin että Saudi-Arabian kanssa sauditoimittaja Jamal Khashoggin kohtalon selvittämiseksi. Trump kommentoi asiaa televisio-ohjelmassa.
Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt puolestaan uhkaa Saudi-Arabiaa vakavilla seurauksilla, jos Khashoggiin liittyvät epäilyt pitävät paikkansa.
Turkin viranomaiset epäilevät, että Khashoggi murhattiin hänen käydessään Saudi-Arabian konsulaatissa Turkin Istanbulissa viime viikolla. Toimittaja on ollut kadoksissa vierailusta lähtien.

Turkin viranomaiset vuotivat nimet julkisuuteen

Turkin viranomaiset ovat vuotaneet julkisuuteen niiden 15 saudiarabialaisen nimet, joiden viranomaiset tiettävästi epäilevät liittyvän sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoamiseen.
Mediassa ”kuolemanpartioksikin” kutsutun ryhmän jäsenten nimet ja kuvat julkaistiin New York Timesin mukaan lähellä Turkin hallitusta olevassa Sabah-lehdessä.
Kaikki miehet ovat Sabahin lähteiden mukaan Saudi-Arabian hallinnon palkkalistoilla. Yksi listan miehistä on Saudi-Arabian sisäisen turvallisuuden viraston ruumiinavausasiantuntija, yksi taas maan ilmavoimien luutnantti.
Turkin viranomaiset epäilevät, että Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin hänen käydessään Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime viikolla. Turkkiin kahdella yksityiskoneella samana päivänä saapuneen ja pikaisesti maasta poistuneen 15 saudimiehen ryhmän epäillään toteuttaneen murhan.
Kaikki miehet olivat tallentuneet lentokentän valvontakameroiden kuviin.
Saudi-Arabia on kiistänyt kaikki syytökset ja sanonut Khashoggin poistuneen konsulaatista elossa. Saudit eivät kuitenkaan ole esittäneet tästä mitään todisteita.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut saudeilta vastauksia Khashoggin katoamisesta. Myös Yhdysvallat on vaatinut painokkaasti asian selvittämistä ja ollut yhteydessä Saudi-Arabian johtoon.

Kruununprinssi toimittajan kannoilla

Washington Post puolestaan kertoo tiedustelulähteisiin vedoten, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli määrännyt toteutettavaksi operaation, jolla Khashoggi saataisiin houkuteltua maanpaosta takaisin Saudi-Arabiaan. Kruununprinssi olisi halunnut vangita hänestä kriittisesti kirjoittaneen toimittajan. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat saaneet käsiinsä viestejä, joissa saudiviranomaiset keskustelivat operaatiosta.
Useiden Khashoggin ystävien mukaan hän oli viime kuukausina saanut yhteydenottoja lähellä prinssi Mohammedia olevilta korkea-arvoisilta virkamiehiltä, jotka olivat tarjonneet hänelle hyviä työpaikkoja, jos hän palaisi Saudi-Arabiaan.

https://www.nytimes.com/2018/10/10/world/middleeast/jamal-khashoggi-saudi-turkey.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/crown-prince-sought-to-lure-khashoggi-back-to-saudi-arabia-and-detain-him-us-intercepts-show/2018/10/10/57bd7948-cc9a-11e8-920f-dd52e1ae4570_story.html?utm_term=.12ea3d397f1b

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti