Lounais-Häme

Trump haluaa iskeä Kiinaa uusilla tullimaksuilla - "Kiina: Äärimmäistä painostusta ja kiristystä"

Washington
19.06.2018, 08:06

Talous

Kauppasodalla uhittelu kahden suuren talousmahdin välillä sai jälleen uusia kierroksia, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi Kiinaa uusilla tullimaksuilla. Trump ilmoitti maanantaina harkitsevansa 10 prosentin tuontitullien asettamista kiinalaisille tuotteille. Tullien kohteena olevan tuonnin arvo olisi 200 miljardia dollaria.
Trump sanoi tiedotteessa, että uusia askelia on otettava, jotta Kiina muuttaa epäreilua toimintaansa. Trumpin mukaan Kiinan pitää avata markkinoitaan Yhdysvalloille ja hyväksyä tasapainoisempi kauppasuhde Yhdysvaltojen kanssa.
Trumpin mukaan lisää tullimaksuja voi olla luvassa, jos Kiina lisää omia tariffejaan.
”Suuri pettymys kansainvälisellä yhteisölle”

Kiina ilmoitti pian Trumpin uhkauksen jälkeen paheksuvansa Trumpin toimia. Kiina kuvailee uhkausta kiristykseksi ja kertoo olevansa valmis vastaamaan omilla toimillaan, jos uudet tullimaksut tulevat voimaan.
Kiinan kauppaministeriön tiedotteessa sanotaan, että äärimmäisellä painostuksella ja kiristämisellä Yhdysvallat vetäytyy yhteisymmärryksestä, jota on saavutettu monissa neuvotteluissa. Ministeriön mukaan Trumpin ilmoitus on myös suuri pettymys kansainväliselle yhteisölle.

Viimeksi tullimaksujen korotuksista ilmoitettiin viime viikolla

Trumpin ilmoitus uusista tullisuunnitelmista tuli vain muutama päivä sen jälkeen, kun Trump asetti kiinalaistuotteille 25 prosentin tullimaksut. Tullien kohteena olevan tuonnin arvo on 50 miljardia dollaria.
Heti Trumpin viimeviikkoisen ilmoituksen jälkeen Kiina kertoi vastaavansa samalla mitalla ja iskevänsä amerikkalaisille tuotteille yhtä suuret tullit. Lisäksi Kiina vaatii muita valtioita ryhtymään ”kollektiivisiin toimiin” Yhdysvaltojen ”vanhanaikaista ja takapajuista toimintaa” vastaan.
Yhdysvalloilla on suuri kauppataseen alijäämä Kiinan kanssa, ja Trump on ilmoittanut haluavansa pienentää sitä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti