Lounais-Häme

Trump ja Kim allekirjoittivat "kattavan" dokumentin - muotoilu ydinaseriisunnasta USA:n vaatimuksia löysempi

Singapore/Washington
12.06.2018, 10:05

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat allekirjoittaneet dokumentin, jota kummatkin kuvaavat kattavaksi ja erittäin tärkeäksi.
Dokumentissa ei mediatietojen mukaan mainita Yhdysvaltain vaatimusta Pohjois-Korean ”täydellisestä, todistettavasta ja peruuttamattomasta” ydinaseriisunnasta. Sen sijaan paperissa on löyhempi muotoilu, jonka mukaan Pohjois-Korea sitoutuu työskentelemään ydinaseettoman Korean niemimaan tavoitteen eteen.
Dokumentista julkaistujen valokuvien mukaan Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ilmoittavat myös luovansa uuden suhteen maidensa välille sekä sitoutuvat siihen, että Korean niemimaalle luodaan pysyvä ja vakaa rauhantila. Sodan jäljiltä kateissa olevien kohtaloa ryhdytään myös selvittämään yhteistyössä. Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvallat myös lupaa dokumentissa Pohjois-Korealle turvatakuut.
Allekirjoittamisen yhteydessä Trump sanoi, että Pohjois-Korean ydinaseriisunta aloitetaan ”erittäin pian”.
Toimittajan kysyessä Trumpilta, aikooko hän kutsua Kimin Valkoseen taloon, Trump vastasi ”ehdottomasti”. Hän sanoi, että hän ja Kim tapaavat vielä useasti. Trump kutsui Kimiä erittäin älykkääksi neuvottelijaksi ja sanoi, että hänen ja Kimin välille on muodostunut erityinen suhde. Trumpin mukaan hän ja Kim ovat oppineet paljon toisistaan ja toistensa maista.
Kim puolestaan sanoi, että Pohjois-Korea jättää menneisyyden taakseen ja kutsuu tapaamista Trumpin kanssa historialliseksi.
– Maailma näkee suuren muutoksen, hän sanoi.
Yhdysvaltain presidentti ja Pohjois-Korean johtaja tapasivat Singaporessa. Maiden johtajat keskustelivat ensin kahden kesken vajaan tunnin. Sen jälkeen he aloittivat laajemman tapaamisen, johon osallistuu muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.
Alun perin Trump oli varannut kalenteristaan neuvotteluille tilaa keskiviikkoon asti, mutta maanantaina Valkoinen talo ilmoitti, että Trump palaa Singaporesta jo tiistaina.

Trump ennakoi ”loistavaa suhdetta”

Kim ja Trump kättelivät toisiaan ensimmäistä kertaa Suomen aikaa aamuneljän aikoihin Capella-hotellilla Sentosan saarella.
Johtajat puhuivat lyhyesti lehdistölle. Trump ennakoi, että hänellä tulee jatkossa olemaan ”loistava suhde” Kimin kanssa. Presidentti myös sanoi uskovansa ”valtavaan menestykseen”.
– Tämä on minulle kunnia ja meillä tulee olemaan loistava suhde, minulla ei ole siitä epäilystäkään, Trump jatkoi.
Kim puolestaan tulkattiin sanoneen, että tapaamisen tiellä oli useita esteitä.
– Ylitimme ne kaikki ja nyt olemme täällä tänään, Kim sanoi.
Johtajat kättelivät vielä toistamiseen lehdistön edessä ennen kuin suuntasivat keskustelemaan kahdestaan seuranaan vain tulkkinsa. Kimillä oli ensitapaamisen yhteydessä hymy herkemmässä kuin Trumpilla, joka nosti peukun pystyyn Kimille toisen kättelyn jälkeen.

Työlounaalla avokadosalaattia ja vitsejä valokuvista

Trumpin ja Kimin kahdenkeskista tapamaista seuranneella työlounaalla jopa vitsailtiin, kertoo yhdysvaltalaismedia. Muun muassa Guardian kertoo nähneensä valokuvia lounaalta, jossa Trump ja Kim syövät neuvottelukumppaneidensa kanssa valkoisen pöydän ääressä. Kun Trump ja Kim astuivat huoneeseen, Trump vitsaili valokuvaajille haluavansa kauniin kuvan, jossa hän näyttää hyvältä, lehti kertoo.
Guardianin mukaan ruokalistalla alkupalaksi on muun muassa katkarapuja ja avokadosalaattia. Pääruoalla tarjoillaan menun mukaan muun muassa sianlihaa.

https://tweetdeck.twitter.com/#
https://www.theguardian.com/world/live/2018/jun/12/trump-kim-summit-meeting-singapore-us-president-north-korea-kim-jong-un-

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic