Lounais-Häme

Trump ja Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16.7 – tapaaminen vaikuttaa myös Hämeen poliisiin ja kansalaisten kesäaikatauluihin

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä ensi maanantaina sitoo viranomaisten resursseja ympäri Suomea. Helsingin poliisin vahvistukseksi on lähetetty virka-apua ainakin Lounais- ja Itä-Suomesta. Myös Hämeen poliisilaitos on vastannut tukipyyntöön, kertoo apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen.

-Sinne (Helsinkiin) menee meiltä erikoishallintaväkeä, pommiasiantuntijoita ja ihan perusturvallisuuden valvomiseksi miesvoimaa, Seppänen kertoo.

 

Virka-avun järjestäminen aiheuttaa omat hankaluutensa poliisin loma- ja työaikataulujen kanssa.

-Lomakausi on kuumimmillaan, ja täytyisi omatkin tapahtumat hoitaa Hämeen seudulla. Kyllä tämä ylitöitä tietää, Seppänen myöntää.

Seppänen vakuuttaa, että Hämeen poliisilla riittää väkeä oman alueen tehtävien hoitamiseen tapaamisen aikana.

-Kyse on kuitenkin vain parin päivän tilaisuudesta, sunnuntain ja tiistain välinen jakso on aktiivisin vaihe. Kesällä on tapahtumia joka päivä, mutta mitään suurempaa Hämeessä ei pitäisi olla samaan aikaan.

 

Huipputapaaminen vaikuttaa myös lomamatkailijoiden suunnitelmiin. Forssan Matkatoimiston toimitusjohtaja Mari Rauhaniemi kertoo, että asiakkaita on tiedotettu tapaamiseen liittyvistä erikoisjärjestelyistä.

-Sen verran olemme osanneet kertoa, että maanantaina 16.7 lentoja tullaan siirtämään tapaamiseen liittyvien järjestelyiden vuoksi. Tarkempaa tietoa meille ei ole tullut, Rauhaniemi kertoo.

-Odotamme kuulevamme vielä lisää, itsellä olisi yksi ryhmä lähdössä. Asiakkaita on pyydetty saapumaan lentokentälle normaalia aiemmin, Rauhaniemi jatkaa.

Rajavartiolaitos on tiedottanut, että sisärajatarkastuksia voidaan tiukentaa vierailun aikana. Rauhaniemi kehottaakin esimerkiksi Ruotsiin tai Viroon matkustavia varaamaan passit mukaan tarkastusten varalta.

 

Matkanjärjestäjä Tumlare Finlandin toimitusjohtaja Marju Niskanen kertoo, että viranomaisiin ei olla vielä oltu yhteydessä.

-Helsingin kaupungin ja Suomen matkatoimistoalan liiton SMALin kautta tulee yleensä hyvin infoa esimerkiksi liikennejärjestelyistä tiettyinä aikoina. Laitoimme ulkomailla sijaitseviin toimistoihimme viestiä heti, kun tapaamisesta päätettiin, Niskanen kertoo.

-Meille on tullut eräiltä Helsingissä toimivilta hotelliketjuilta pyyntö vaihtaa parin ryhmän majoitusta. Tämä on sinänsä normaalia toimintaa, eikä ole erikseen mainittu, että se liittyisi tähän vierailuun, Niskanen jatkaa.

 

Mitään poikkeuksellisia toimenpiteitä tapaaminen Niskasen mukaan tuskin vaatii.

-Joidenkin kaupunkikierrosten reittejä ehkä joudutaan muuttamaan. Tällaiset muutokset ovat todellisuutta myös citymaratonien tai muiden suurten tapahtumien kohdalla, Niskanen muistuttaa.

Tarkempaa tietoa mahdollisesta sisärajavalvontaan tulevista tiukennuksista Niskasella ei ole tässä vaiheessa.

-Sen mukaan mennään, mitkä ovat prosedyyrit. Jonoja tulee ehkä olemaan enemmän, mutta siihen voi aina varautua matkoilla. Pyrimme siinä tapauksessa informoimaan asiakkaita ajoissa. FL

 

Edit. 11.7 klo 11.10: korjattu apulaispoliisipäällikön etunimi oikein.

 

Taustaa

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16.7. Tapaamispaikkaa ei ole vahvistettu.

Trump on saapumassa Suomeen jo kokousta edeltävänä sunnuntaina. Trump tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön maanantaina Presidentinlinnassa ja Putinin tämän jälkeen.

Tapaamisen asialistalla tulevat todennäköisesti olemaan turvallisuuspoliittiset kysymykset. Mahdollisia keskustelunaiheita ovat Syyrian sisällissota ja ydinaseriisuntaa koskevan START-sopimuksen jatko.

Krimin niemimaan tilanne saattaa olla tapaamisen kuuma peruna. Kreml on kertonut etukäteen, että asiasta ei keskustella. Valkoisen talon tiedottajan mukaan Yhdysvallat ei aio tunnustaa Krimin liittämistä Venäjään.

Poliisille on ilmoitettu etukäteen useammasta tapaamiseen liittyvästä mielenilmauksesta. Helsinki Calling- mielenosoitukseen odotetaan jopa 15000 osallistujaa. Muita ilmoituksen jättäneitä ovat Kokoomusnuoret ja ”Suomessa asuvat venäläiset” (FL 9.7).

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic