Trump jatkaa Saudi-Arabian kruununprinssin puolustamista: "Kruunuprinssi vihaa rikosta enemmän kuin minä"

Palm Beach
23.11.2018, 03:25

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiistää Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n käsityksen, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman olisi tilannut Jamal Khashoggin tappamisen. Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post.
Trumpin mukaan CIA:lla on asiasta ”tuntuma”, mutta ei pohjaa pitäville syytöksille.
Trumpin mukaan kruununprinssi kiistää voimakkaasti tapon tilaamisen. Trump lisäksi toisti jo aiemmin sanomansa, että kruununprinssi ehkä teki sen tai ehkä ei tehnyt.
Presidentti sanoi vihaavansa rikosta ja sen salailua. Hänen mukaansa kruununprinssi vihaa sitä kuitenkin vielä enemmän.
Turkkilaislehti uutisoi torstaina, että Yhdysvalloilla on todisteita, että Saudi-Arabian kruununprinssi määräsi toimittaja Khashoggin tappamisen.
Hürriyet-lehden mukaan Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:lla on hallussaan tallenne puhelusta, jossa kruununprinssi käskee vaientamaan Khashoggin mahdollisimman nopeasti.
Khashoggi tapettiin Saudi-Arabian suurlähetystössä Turkissa. Saudi-Arabia on kiistänyt kruununprinssin osallisuuden veritekoon.
BBC:n haastattelussa eilen Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir varoitti, että saudit eivät hyväksy bin Salmanin syyttämistä.
– Saudi-Arabiassa vedämme rajan johtajiimme — emme hyväksy keskustelua mistään, mikä loukkaa monarkiaamme tai kruununprinssiämme, ministeri sanoi.

”Yhdysvallat aikoo pysyä Saudi-Arabian järkkymättömänä liittolaisena”

Khashoggi oli toimittaja, joka kirjoitti välillä kriittisiä kolumneja Saudi-Arabian hallinnosta Washington Postiin. Hän vieraili Saudi-Arabian konsulaatissa lokakuun alussa, sillä hän tarvitsi papereita avioliittoaan varten. Khashoggia ei ole nähty sen koommin.
Khashoggin kuolema on pannut myös Yhdysvallat kiusalliseen tilanteeseen, sillä Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen tärkeä liittolainen.
Trump on aiemmin sanonut, että Yhdysvallat aikoo joka tapauksessa olla tekemissä Saudi-Arabian kanssa.
– He ovat olleet arvokas liittolainen tärkeässä taistelussamme Irania vastaan. Yhdysvallat aikoo pysyä Saudi-Arabian järkkymättömänä liittolaisena turvataksemme oman maamme, Israelin ja muiden alueen kumppanien edut. Tärkein tavoitteemme on eliminoida terrorismi kaikkialta maailmassa, Trump sanoi.
Trump myös lisäsi, että Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen jälkeen suurin öljyntuottajamaa maailmassa.
– He ovat suhtautuneet hyvin ymmärtäväisesti pyyntööni pitää öljyn hinta järkevällä tasolla, mikä on todella tärkeää maailmassa. Yhdysvaltojen presidenttinä aion vakuuttaa teille, että elämme erittäin vaarallisessa maailmassa. Yhdysvallat suojelee kansallisia etujaan ja aikoo päättäväisesti haastaa kaikki, jotka haluavat meitä vahingoittaa. Sitä kutsutaan yksinkertaisesti Yhdysvaltojen panemiseksi etusijalle, Trump sanoi.

https://www.washingtonpost.com/politics/trump-brushes-aside-cia-assertion-that-crown-prince-ordered-killing-defends-him-and-saudi-arabia/2018/11/22/d3bdf23c-ee70-11e8-96d4-0d23f2aaad09_story.html?utm_term=.5f2e2bb4e925

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic