Lounais-Häme

Trump jatkoi ristiriitaisia puheitaan - ei usko Venäjän yrittävän enää vaikuttaa Yhdysvaltoihin

Washington/Moskova
18.07.2018, 22:27

Ulkomaat

Presidentti Donald Trumpin mukaan Venäjä ei enää yritä vaikuttaa Yhdysvaltoihin. Trump julisti kantansa asiassa pidettyään kokouksen kabinettinsa kanssa keskiviikkona.
Tämäkin lausunto herätti hämmennystä, koska Trump asettui eri linjalle kuin kansallisen tiedustelun johtaja Dan Coats, joka viimeksi maanantaina sanoi Venäjän pyrkivän edelleen jatkavan vaikuttamista ja tähtäävän seuraavaksi marraskuun kongressivaaleihin. Edellisenä päivänä Trump oli vakuuttanut luottavansa tiedustelupalvelunsa arvioihin.
Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders vakuutti jälkeenpäin, että virallinen linja on edelleen sama kuin ennen.
– Me uskomme, että uhka on edelleen olemassa, minkä takia toimimme sen ehkäisemiseksi, Sanders sanoi.
Sandersin mukaan Trumpin ”ei” ei suinkaan ollut vastaus toimittajan kysymykseen Venäjän vaikutusyrityksistä, vaan tarkoitus oli sanoa, ettei presidentti aikonut vastata lisäkysymyksiin.
Tiedottaja väisti kysymykset siitä, voitaisiinko Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisessa paikalla ollut tulkki kutsua kuultavaksi ja sanoi asian kuuluvan ulkoministeriölle.

Trump vakuutti olevansa tiukka Venäjälle

Trump vakuutti kabinettikokouksen päätteeksi olevansa tiukka Venäjää kohtaan.
– Uskon, että presidentti Vladimir Putin tietää sen paremmin kuin kukaan. Ainakin paremmin kuin media. Hän ymmärtää sen eikä ole siitä iloinen. Eikä hänen pidäkään olla tyytyväinen, koska koskaan ei ole ollut presidenttiä, joka on ollut yhtä tiukka Venäjää kohtaan kuin minä, Trump pauhasi.
Trump on saanut viime päivinä ankaraa kritiikkiä jopa oman republikaanipuolueensa riveistä. Myrsky nousi, kun hän sanoi Helsingin lehdistötilaisuudessa maanantaina uskovansa mieluummin Putinin kiistoa kuin oman tiedustelukoneistonsa arviota, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Tiistaina Trump perui monisanaisesti puheensa ja sanoi uskovansa, että Venäjä todella puuttui vuoden 2016 vaaleihin.

Monitulkintainen Twitter-viesti hämmensi

Trump on tarmolla puolustanut tapaamistaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa ja vakuutti Twitterissä, että maanantain tapaaminen Putinin kanssa voi osoittautua vielä suuremmaksi menestykseksi kuin viime viikon Nato-huippukokous.
Trumpin mukaan Venäjä on luvannut apuaan Pohjois-Korean kanssa. Presidenttien yhteisen lehdistötilaisuuden saama kritiikki on Trumpin mukaan turhaa, koska ”higher ends of intelligence” rakastivat hänen esiintymistään.
Trumpin monitulkintainen kommentti on tosin jälleen aiheuttanut hämmennystä. Hänen tviittinsä käynnisti yhdysvaltalaisessa mediassa pohdinnan, tarkoittiko Trump viestissään tiedusteluviranomaisia vai huippuälykkäitä ihmisiä, kuten osa tulkitsi. Muun muassa sanomalehti New York Times on julkaissut asiaa pohtivan uutisen.
Trumpin mukaan hän ja Putin tulivat hyvin toimeen, mikä harmitti vihaajia, jotka olisivat halunneet nähdä ”nyrkkeilymatsin”.
– Suuria tuloksia on tulossa, Trump uhosi.

”Poliittinen pidätyskäsky”

Moskovassa ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova arvosteli venäläisen aseaktivisti Maria Butinan pidätystä Yhdysvalloissa. Butina pidätettiin maanantaina epäiltynä yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen politiikkaan. Zaharovan mukaan pidätyksellä yritetään murentaa presidenttien tapaamisen hyviä tuloksia.
– Perusteettomat syytökset kansalaistamme vastaan näyttävät yksinkertaisesti oudoilta. Vaikutelma on, että FBI panee toimeen poliittista käskyä, Zaharova moitti.
Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan Butina rikkoi lakia, kun ei ilmoittanut toimivansa Venäjän hallituksen toimeksiannosta.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1019524328927453184
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1019520574371123200
https://www.nytimes.com/2018/07/18/us/politics/trump-putin-higher-intelligence.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=b-lede-package-region&region=top-news&WT.nav=top-news

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic