Lounais-Häme

Trump jätti republikaanit hämmentyneiksi - ei antanut selkeää vastausta, mitä maahanmuuttolakiehdotusta tukee

Washington
20.06.2018, 09:51

Ulkomaat

Yhdysvalloissa kongressin republikaanit ovat saaneet presidentti Donald Trumpilta epäselviä viestejä siitä, mitä maahanmuuttoa koskevia lakiesityksiä Trump tukee ja millaisessa marssijärjestyksessä ratkaistaan siirtolaislasten ja heidän vanhempiensa erottamiseen liittyvät ongelmat.
Trump tapasi kongressin republikaaneja Capitol Hillissä tiistaina.
Osa republikaaneista oli sitä mieltä, että Trump tukee kompromissiratkaisua, joka sallii perheiden pysyvän yhdessä. Osa oli sitä mieltä, että Trump tukee sekä kompromissiehdotusta että konservatiivista lakiehdotusta.
Konservatiivisen lakiehdotuksen etenemismahdollisuuksia pidetään heikkoina.
Kompromissiehdotuksena tunnettu lakiesitys antaisi Trumpille ja hänen tukijoilleen 25 miljardia dollaria rajaturvallisuuden parantamiseen ja rajamuurin rakentamiseen. Kompromissiehdotuksen läpimeno takaisi lisäksi sen, että siirtolaislapsia ei enää erotettaisi vanhemmistaan.

”Pallo ei liikkunut mihinkään suuntaan”

Valkoinen talo tiedotti tapaamisen jälkeen, että Trump tukee molempia maahanmuuttoa koskevia lakiehdotuksia, joissa säädetään muurin rakentamisesta, maahanmuuttoon liittyvien porsaanreikien tukkimisesta, viisumiloton perumisesta, maahanmuuton hillitsemisestä sekä siirtolaislasten ja heidän vanhempiensa erottamista koskevan ongelman ratkaisemisesta.
Osa paikalla olleista republikaaneista oli kuitenkin eri mieltä. Yksi nimettömänä pysyttelevä republikaaniedustaja sanoi, että presidentti on aina kiva tavata, mutta pallo ei liikkunut tapaamisessa mihinkään suuntaan.
Erään nimettömän lähteen mukaan Trump puhui tapaamisessa vain siitä, miltä lasten erottaminen vanhemmistaan näyttää poliittisesti – ei itse politiikasta. Lähteen mukaan Trump sanoi, etteivät itkevät vauvat näytä poliittisesti hyvältä.
Republikaanien piiskurin eli ryhmäkurin pitäjän Steve Scalisen mukaan Trump tukee molempia lakiesityksiä, mutta nyt tukea haetaan kompromissiratkaisulle, sillä ehdotuksella on paremmat mahdollisuudet mennä läpi.

Tuhansia lapsia erotettu vanhemmistaan kevään aikana

Kansallisen turvallisuuden viraston tilastojen mukaan yli 2 300 siirtolaislasta erotettiin vanhemmistaan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla reilun kuukauden aikana touko-kesäkuussa. Maanantaina julkaistu tilasto päättyy kesäkuun 9. päivään, jonka jälkeen käytäntö on jatkunut.
Trumpin hallinto ilmoitti keväällä pidättävänsä ja asettavansa syytteeseen kaikki luvatta rajan ylittäneet. Lapsia ei kuitenkaan voida pidättää, joten heidät erotetaan vanhemmistaan, kun vanhemmat pidätetään. Vanhempia uhkaa maastakarkotus, kun taas lapsille yritetään löytää Yhdysvalloista sukulainen tai muu huoltaja, jonka luokse nämä voisivat jäädä asumaan.
Rajan luvaton ylittäminen on rikos. Kaikkien rikokseen syyllistyneiden syyttämiseen ei kuitenkaan Yhdysvalloissa ole resursseja, ja maan hallinnolla on paljon sananvaltaa siihen, keiden syyttämiseen voimavaroja käytetään.
Ennen kevään poliittista suunnanmuutosta Yhdysvallat katsoi rajan laitonta ylittämistä usein läpi sormien, ja maasta karkotettiin pääasiassa vakaviin rikoksiin syyllistyneitä kuten väkivaltarikoksia tehneitä rikollisjengien jäseniä. Monet rajan laittomasti ylittävät ovat turvapaikanhakijoita väkivallan riivaamista Keski-Amerikan maista Hondurasista, El Salvadorista ja Guatemalasta.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic