Trump kehottaa ottamaan Suomesta esimerkkiä maastopalojen estämisessä - "Suomessa käytetään aikaa haravointiin ja siivoamiseen"

Washington
18.11.2018, 01:23

Ulkomaat

Kaliforniassa vieraillut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti ottamaan esimerkkiä Suomesta, kun häneltä kysyttiin, miten maastopaloja voisi estää. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.
Pahojen metsäpalojen tuhoamalla alueella kävellyt Trump sanoi, että metsistä on pidettävä huolta ja muut maat tekevät sen eri tavalla.
Trump sanoi Suomen presidentin kertoneen, että Suomessa käytetään paljon aikaa haravointiin ja siivoamiseen, kirjoittaa Bloombergin toimittaja Twitterissä.
Heillä ei ole mitään ongelmaa ja kun paloja on, se on todella pieni ongelma, toimittaja kertoo Trumpin sanoneen.
Trump on aiheuttanut hämmennystä syyttämällä Kalifornian metsäpaloista huonoa metsänhoitoa.
– Kaikki tietävät nyt, että tämä on se mitä meidän pitää tehdä. Se olisi pitänyt tehdä jo monia vuosia sitten, hän sanoi.
Kalifornian palomiesten liiton puheenjohtajan mukaan väite oli virheellinen. Hänen syyttävä sormensa osoitti liittovaltiota, joka on vienyt resursseja pois metsänhoidolta.
Suomen Washingtonin-suurlähetystöstä ei otettu kantaa siihen, ovatko presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Trump keskustelleet Suomen metsänhoidosta.

Trump toivoo, että palo olisi viimeinen

Trump saapui Kaliforniaan myöhään lauantaina Suomen aikaa. Ensi töikseen Trump suuntasi lähes täysin palaneeseen Paradisen kaupunkiin Butten piirikuntaan.
– Tämä on surullista, Trump kommentoi nähtyään kaupungin hiiltyneet rauniot sulaneine autoineen.
Trump sanoi toivovansa, että maastopalo olisi viimeinen Kaliforniassa.
– Toivon, että tämä on viimeinen, koska tämä oli todella, todella paha, hän sanoi.
– Tällä hetkellä haluamme vain pitää huolta ihmisistä, jotka ovat pahoin loukkaantuneet.
Viranomaiset ovat vahvistaneet, että tähän mennessä kuolleita on löytynyt 71 ja yli 1 000 ihmistä on kateissa. Viranomaiset kuitenkin muistuttavat, että tiedot kadonneiden määrästä vaihtelevat jatkuvasti eikä ole varmaa, että kaikki kadonneiksi ilmoitetut ovat kuolleet. Lisäksi kadonneiksi ilmoitettujen listalla saattaa olla samoja henkilöitä kahteen kertaan.
Palo alkoi 8. marraskuuta, ja se on tuhonnut jo yli 9 800 kotia. Lisäksi 52 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Trumpin käsitys ilmastonmuutoksesta ei ole muuttunut

Trumpilta lisäksi kysyttiin vierailun aikana, onko hänen mielipiteensä ilmastonmuutoksesta muuttunut.
– Ei, hän sanoi.
Trump on aiemmin kutsunut ilmastonmuutosta huijaukseksi. Myöhemmin Trump on tarkentanut tarkoittaneensa, että hän uskoo ilmastonmuutostutkijoiden olevan poliittisesti motivoituneita ja hän ei ole vakuuttunut, että ilmastonmuutos olisi ihmisen aiheuttama.

https://www.theguardian.com/us-news/2018/nov/17/donald-trump-visit-california-wildfires
https://twitter.com/JenniferJJacobs/status/1063890514565455872/photo/1

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic