Trump kehottaa ottamaan Suomesta esimerkkiä maastopalojen estämisessä - "Suomessa käytetään aikaa haravointiin ja siivoamiseen"

Washington
18.11.2018, 07:45

Ulkomaat

Kaliforniassa vieraillut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti ottamaan esimerkkiä Suomesta, kun häneltä kysyttiin, miten maastopaloja voisi estää. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.
Pahojen metsäpalojen tuhoamalla alueella kävellyt Trump sanoi, että metsistä on pidettävä huolta ja muut maat tekevät sen eri tavalla.
– Olin Suomen presidentin kanssa ja hän sanoi, että ”meillä (Suomessa) asiat ovat eri tavalla – me olemme metsäkansaa”. Hän sanoi sitä metsänkansaksi, ja he käyttävät paljon aikaa haravointiin ja siivoamiseen ja asioiden tekemiseen, Trump sanoi Newsweekin julkaiseman CNN:n videon mukaan.
– Eikä heillä ole mitään ongelmia, Trump lisäsi.
Trumpin mukaan silloin kun ongelmia on, ne ovat pieniä.
Trump on aiheuttanut hämmennystä syyttämällä Kalifornian metsäpaloista huonoa metsänhoitoa.
– Kaikki tietävät nyt, että tämä on se, mitä meidän pitää tehdä. Se olisi pitänyt tehdä jo monia vuosia sitten, hän sanoi.
Kalifornian palomiesten liiton puheenjohtajan mukaan väite oli virheellinen. Hänen syyttävä sormensa osoitti liittovaltiota, joka on vienyt resursseja pois metsänhoidolta.
Suomen Washingtonin-suurlähetystöstä ei otettu kantaa siihen, ovatko presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Trump keskustelleet Suomen metsänhoidosta.
Los Angeles Times kirjoittaa, että Kalifornian palot eroavat huomattavasti Suomessa nähdyistä paloista. Lehti kertoo jutussaan viimekesäisistä maastopaloista Lapissa ja vertailee Suomen ja Kalifornian ilmastoa. Pohjois-Kalifornian tuhoalueella Butten piirikunnassa on satanut toukokuusta alkaen 18 milliä. Toukokuun ja marraskuun välillä Rovaniemen sademäärä on puolestaan ollut 400 milliä, lehti kirjoittaa.
Lisäksi Los Angeles Timesin haastattelema meteorologi sanoo, että Suomi ja Kalifornia eroavat suuresti tuuliolosuhteiltaan. Kaliforniassa tuulet ovat kuivia ja kuivattavat kasvustoja entisestään pyyhkiessään kanjoneissa ja solissa. Vastaavia tuulia ei ole Suomen kaltaisessa, pinnanmuodoiltaan hyvin tasaisessa maassa.
Trump toivoo, että palo olisi viimeinen

Trump saapui Kaliforniaan myöhään lauantaina Suomen aikaa. Ensi töikseen Trump suuntasi lähes täysin palaneeseen Paradisen kaupunkiin Butten piirikuntaan.
– Tämä on surullista, Trump kommentoi nähtyään kaupungin hiiltyneet rauniot sulaneine autoineen.
Trump sanoi toivovansa, että maastopalo olisi viimeinen Kaliforniassa.
– Toivon, että tämä on viimeinen, koska tämä oli todella, todella paha, hän sanoi.
– Tällä hetkellä haluamme vain pitää huolta ihmisistä, jotka ovat pahoin loukkaantuneet.
Viranomaiset ovat vahvistaneet, että tähän mennessä kuolleita on löytynyt 71 ja yli 1 000 ihmistä on kateissa. Viranomaiset kuitenkin muistuttavat, että tiedot kadonneiden määrästä vaihtelevat jatkuvasti eikä ole varmaa, että kaikki kadonneiksi ilmoitetut ovat kuolleet. Lisäksi kadonneiksi ilmoitettujen listalla saattaa olla samoja henkilöitä kahteen kertaan.
Palo alkoi 8. marraskuuta, ja se on tuhonnut jo yli 9 800 kotia. Lisäksi 52 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Trumpin käsitys ilmastonmuutoksesta ei ole muuttunut

Trumpilta lisäksi kysyttiin vierailun aikana, onko hänen mielipiteensä ilmastonmuutoksesta muuttunut.
– Ei, hän sanoi.
Trump on aiemmin kutsunut ilmastonmuutosta huijaukseksi. Myöhemmin Trump on tarkentanut tarkoittaneensa, että hän uskoo ilmastonmuutostutkijoiden olevan poliittisesti motivoituneita ja hän ei ole vakuuttunut, että ilmastonmuutos olisi ihmisen aiheuttama.

https://www.theguardian.com/us-news/2018/nov/17/donald-trump-visit-california-wildfires
https://www.newsweek.com/donald-trump-says-finland-doesnt-have-california-wildfires-problem-because-1220911?utm_medium=Social&utm_source=Twitter&utm_campaign=NewsweekTwitter
http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-finland-paradise-wildfires-trump-california-20181117-story.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic