Lounais-Häme

Trump määräsi FBI:n tutkimaan häirintäsyytökset Kavanaugh'ta vastaan

Washington
29.09.2018, 01:57

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt liittovaltion poliisin FBI:n tutkimaan Brett Kavanaugh’ta vastaan esitetyt syytökset seksuaalisesta ahdistelusta. Trump teki näin senaatin oikeusasiain komitean pyynnöstä.
Aiemmin senaatin oikeusasian komitea suositteli Kavanaugh’n nimittämistä korkeimman oikeuden tuomariksi äänin 11-10. Komitea kuitenkin edellyttää, että ennen senaatin lopullista äänestystä nimityksestä FBI selvittää Kavanaugh’n taustat. Tutkinta ei saa kestää viikkoa enempää.
– Kuten senaatti on vaatinut, tämän päivityksen on oltava rajattu ja valmistuttava alle viikossa, Trump sanoi lausunnossaan.
Ainakin kolme naista on syyttänyt Kavanaugh’ta seksuaalisesta ahdistelusta ja epäasiallisesta käytöksestä opiskeluaikoinaan.
Senaatin oikeuskomitean äänestys tapahtui perjantaina poikkeuksellisen jännittyneissä tunnelmissa. Mielenosoittajia saapui sekä kongressin rakennukseen että korkeimman oikeuden eteen. Protestoijien mielestä Kavanaugh’ta kannattavat lähettävät naisille viestin, jonka mukaan heidän ei pidä tuoda julki syytöksiään raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta.
Torstaina oikeusasiain komiteassa Christine Blasey Ford syytti Kavanaugh’ta seksuaalisesta ahdistelusta 1980-luvulla. Kavanaugh puolestaan vakuutti olevansa syytön ja ilmoitti, ettei aio vetäytyä ehdokkuudestaan ahdistelusyytösten takia.
Presidentti Trump vakuutti Kavanaugh’n kuulemisen jälkeen tukevansa edelleen tätä korkeimman oikeuden tuomariksi.

”Tämä maa on revitty kappaleiksi”

Republikaaneilla on senaatin oikeusasiain komiteassa niukka enemmistö, ja perjantain tiukka äänestys noudatteli puoluerajoja.
Hämminkiä kokouksessa aiheutti avainasemassa ollut republikaanisenaattori Jeff Flake, joka äänesti Kavanaugh’n puolesta, mutta vaati sen jälkeen viikon lykkäystä koko senaatin käsittelyyn, jotta liittovaltion poliisin FBI voisi tutkia syytökset.
– Tämä maa on revitty kappaleiksi. Meidän täytyy varmistua siitä, että olemme tässä huolellisia, Flake sanoi.
Ennen kannanottoaan Flake päätyi suoraan lähetykseen, jossa mielenosoittajat pysäyttivät hänet hississä. Naiset syyttivät häntä seksuaalisen häirinnän vähättelystä ja vaativat häntä vastustamaan Kavanaugh’n valintaa.
Kavanaugh’n nimitys siirtyy seuraavaksi koko senaatin käsiteltäväksi. Siellä republikaaneilla on enemmistö äänin 51-49.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic