Lounais-Häme

Trump torjuu Putinin ehdotuksen yhdysvaltalaisten kuulusteluista - jo harkinta järkytti yhdysvaltalaisia

Washington
19.07.2018, 21:37

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingin-tapaamisen jälkilöylyt kävivät torstaina vielä kuumina Yhdysvalloissa.
Yhdysvaltalaisia järkytti erityisesti, että Trumpin hallinto harkitsi Putinin Helsingissä ehdottamaa ennenkuulumatonta kuulusteluvaihtokauppaa, jossa Venäjän viranomaiset olisi päästetty kuulustelemaan Yhdysvaltain kansalaisia, muun muassa Yhdysvaltain entistä Venäjän-suurlähettilästä Michael McFaulia.
Putin sanoi Helsingissä voivansa vastineeksi päästää Yhdysvaltain tutkijat kuulustelemaan Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta syytettyjä 12:ta venäläistä tiedustelu-upseeria.
Myöhään torstai-iltana Suomen aikaa Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders sanoi Trumpin päättäneen hylätä tarjouksen.
– Kyseessä on ehdotus, jonka presidentti Putin teki vilpittömästi, mutta presidentti Trump ei kannata sitä, Sanders sanoi.
– Toivottavasti presidentti Putin saa 12 tunnistettua venäläistä saapumaan Yhdysvaltoihin todistamaan syyttömyytensä tai syyllisyytensä, hän lisäsi.

Ajatus ex-diplomaatin ”lahjoittamisesta” venäläisille pöyristytti

Venäläisiä kiinnostivat henkilöt, joilla on yhteyksiä brittiliikemies Bill Browderiin. Browder teki aikanaan bisnestä Venäjällä, mutta on sittemmin profiloitunut Venäjän korruption paljastajana.
Listalta löytyi myös McFaul, joka toimi suurlähettiläänä Moskovassa vuosina 2012-2014 Barack Obaman presidenttikaudella. McFaul toimii nykyään professorina Stanfordin yliopistossa ja on ollut näkyvä Putinin kriitikko.
Moni yhdysvaltalainen kongressiedustaja kertoi järkyttyneensä pelkästä ajatuksesta, että Trumpin hallinto harkitsee Putinin ehdotusta.
– Yhdysvaltain diplomaatit ansaitsevat tietää, että presidenttimme tukee heidän työtään eikä tarjoa heitä lahjana tehdessään vakavan virheen yrittää saavuttaa vihamielisten ulkomaisten johtajien suosio, tviittasi edustajainhuoneen demokraattinen vähemmistöjohtaja Nancy Pelosi.

Trump sovitteli medialle vihollisen viittaa, Putin kutsui kriitikoita säälittäviksi

Trump itse kehui torstaina huippukokousta suureksi menestykseksi ja tviittasi odottavansa innolla toista tapaamista Putinin kanssa, jotta presidentit voivat alkaa toteuttaa asioita, joista ensimmäisessä tapaamisessaan puhuivat.
Samalla hän myös syytti jälleen kerran mediaa valeuutisoinnista ja kutsui mediaa ”kansan viholliseksi”.
– Valeuutismedia tahtoo kipeästi nähdä yhteenoton Venäjän kanssa, jopa yhteenoton, joka voisi johtaa sotaan, Trump tuuletti tuntojaan.
– He käyvät kimppuun hallitsemattomasti ja vihaavat sitä tosiasiaa, että minulla on hyvät suhteet Putiniin.
Trumpin mukaan Yhdysvallat ja Venäjä voivat tehdä yhteistyötä muun muassa terrorismin kitkemiseksi, Israelin aseman turvaamiseksi, ydinaseiden leviämisen estämiseksi ja kaupan saralla sekä Ukrainan, Lähi-idän ja Pohjois-Korean suhteen.
Putin puolestaan sanoi torstaina venäläisille suurlähettiläille pitämässään puheessa, että Yhdysvalloissa on voimia, jotka ovat valmiita uhraamaan Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet omien päämääriensä edistämiseksi. Hän kutsui Trumpin yhdysvaltalaiskriitikoita ”säälittäviksi, hyödyttömiksi ihmisiksi”.

https://twitter.com/NancyPelosi

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti