Lounais-Häme

Trump uhkaa määrätä eurooppalaisille autoille 20 prosentin tullin - New Yorkin kaduilla lipuvat Mersut suututtavat presidenttiä

Washington/Bryssel
22.06.2018, 18:42

Talous

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vaatii EU:ta purkamaan tullit ja kaupan esteet amerikkalaisilta tuotteilta. Trump sanoo tviitissään, että ellei näin tapahdu, hän aikoo määrätä 20 prosentin tullin kaikille EU-maista Yhdysvaltoihin tuotaville autoille.
Trump vaati samalla, että autot pitää rakentaa Yhdysvalloissa.
Trumpin tviitti painoi eurooppalaisten autonvalmistajien, kuten Volkswagenin, BMW:n Daimlerin ja Fiat Chryslerin kurssit laskuun.
Presidentin purkaus nähtiin vastauksena EU:n tietyille amerikkalaistuotteille asettamille vastatulleille, jotka astuivat voimaan perjantaina. Tullien koskemien tuotteiden arvo on 2,8 miljardia euroa.
Tullikorotukset koskevat muun muassa teräs- ja alumiinituotteita, bourbon-viskiä, moottoripyöriä ja farkkuja. Komission mukaan vastatullit ovat linjassa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen kanssa.
Toimenpide on EU:n vastaus sille, että Yhdysvallat nosti teräksen ja alumiinin tulleja aiemmin.

Paha uhka Saksan autoteollisuudelle

Trump on toistuvasti ilmaissut tyytymättömyyteensä siihen, että New Yorkin kaduilla voi nähdä selvästi enemmän Mercedeksiä kuin amerikkalaisia autoja Euroopassa. Yhdysvaltojen kauppaministeri Wilbur Ross ilmoitti, että hänen ministeriönsä selvittää elokuun alkuun mennessä autontuonnin vaikutuksia Yhdysvaltojen turvallisuuteen.
EU:n asettama 10 prosentin tulli henkilöautoille on sekin pitkään suututtanut Trumpia. Yhdysvallat perii nykyisin 2,5 prosentin tullin Euroopasta tulevista autoista. Yhdysvaltoihin tuotiin viime vuonna autoja ja kevyitä kuorma-autoja 191 miljardin dollarin edestä, kertoo Financial Times. Siitä 42 miljardin dollarin osuus tuli EU-maista, ja 20 miljardin siivu Saksasta.
Mersuja valmistava Daimler antoi kauppasodan uhan takia tulosvaroituksen aiemmin tällä viikolla.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1010166772912320513
https://www.ft.com/content/35ccfce0-7629-11e8-a8c4-408cfba4327c

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic