Lounais-Häme

Trump uhkaa Yhdysvaltain joukkojen ampuvan kiviä heitteleviä siirtolaisia

Washington
02.11.2018, 03:02

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu yhä jyrkempään sävyyn Yhdysvaltoja lähestyvästä keskiamerikkalaisten siirtolaisten karavaanista.
Trump väläytti toimittajille Valkoisessa talossa, että Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla olevat Yhdysvaltain joukot voisivat ampua siirtolaisia kohti, jos siirtolaiset heittelevät joukkoja kivillä. Trumpin mukaan siirtolaiskaravaanista on heitelty Meksikossa kiviä poliisia kohti.
– Me emme siedä sellaista. Jos he heittelevät sotilaitamme kivillä, sotilaamme vastaavat, Trump sanoi.
Presidentti kertoo sanoneensa Yhdysvaltain joukoille, että kivien heittely rinnastetaan tuliaseen käyttöön.
– Toivon että sitä (ampumista) ei tapahdu, mutta kyseessä on armeija, presidentti sanoi CNN:n mukaan.
Yhdysvaltoja lähestyvät siirtolaiset ovat raivostuttaneet Trumpin, jonka sanavalinnat ovat koventuneet päivä päivältä ensi viikon välivaalien lähestyessä.

Uusi presidentin määräys valmisteilla

Yhdysvaltalainen turvallisuusviranomainen sanoi CNN:lle, että Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle viedyt joukot noudattavat normaaleja voimankäyttösääntöjä, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että voimankäyttö on sallittu vain itsepuolustukseksi.
Yhdysvaltain puolustusministeriön säännöksissä sanotaan, että kuolettava voimankäyttö on oikeutettua vain kun on perusteltu syy uskoa, että tilanteessa on välitön hengenvaara tai vakavan vammautumisen vaara.
Puolustusministeriöstä ei heti kommentoitu Trumpin sanomisia.
Turvallisuusviranomaiset ovat toistuvasti korostaneet, että sotilaiden rooli on tukea viranomaisia ja heidän ei odoteta päätyvän tekemisiin siirtolaisten kanssa.
Trump sanoi Valkoisessa talossa järjestetyssä tilaisuudessa myös, että hän on allekirjoittamassa ensi viikolla presidentin määräyksen, joka rajoittaisi Yhdysvaltain turvapaikkasäännöksiä.
Presidentin mukaan hänen hallintonsa on valmistelemassa määräystä, jonka seurauksena turvapaikkaa voisi hakea vain laillisilla rajanylityspaikoilla. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, miten muutos suhteutuisi nykyiseen lainsäädäntöön.
Tällä hetkellä laki mahdollistaa turvapaikan hakemisen tietyin edellytyksin, vaikka hakija ei olisi tullut maahan laillisen rajanylityspaikan kautta.

https://edition.cnn.com/2018/11/01/politics/trump-immigration-speech-asylum/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti