Lounais-Häme

Trump uskoo kadonneen sauditoimittajan kuolleen - "Tämä on paha, paha juttu"

Washington
19.10.2018, 01:46

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan näyttää selvältä, että kadonnut sauditoimittaja Jamal Khashoggi on kuollut.
– Siltä se minun mielestäni näyttää. Tämä on hyvin surullista, Trump sanoi torstaina toimittajille kysyttäessä, uskooko hän Khashoggin olevan vielä elossa.
Hän varoitti hyvin vakavilla seurauksilla, jos Saudi-Arabian todetaan tappaneen toimittajan.
– Niiden (vastatoimien) täytyy olla kovia. Tämä on paha, paha juttu, presidentti sanoi.
Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittanut toimittaja katosi mentyään Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin lokakuun alussa.
Turkkilaisviranomaisten mukaan äänitallenteilta selviää, että Khashoggia kidutettiin ja hänet surmattiin konsulaatissa.
Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen tärkeä liittolainen. Kongressin jäsenet ovat arvostelleet Trumpia viivyttelystä samalla kun todisteet Khashoggin kuolemasta kasvavat.
Muutamaa tuntia ennen Trumpin lausuntoa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi, että Yhdysvallat antaa Saudi-Arabialle muutamia lisäpäiviä aikaa selvittää Khashoggin kohtalo. Pompeo kertoi toimittajille saudiviranomaisten vakuuttaneen hänelle, että asia tutkitaan perin pohjin.

Prinssin neuvonantajasta syntipukki?

Saudi-Arabian johto suunnittelee sälyttävänsä syyn Khashoggin surmasta korkea-arvoisen tiedusteluviranomaisensa harteille, kirjoittaa New York Times kolmeen asiasta perillä olevaan lähteeseensä vedoten. Kyseinen virkamies on lehden mukaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin korkea-arvoinen neuvonantaja Ahmed al-Assiri.
Saudijohdon ulostulo olisi merkittävä myönnytys skandaalissa, joka on ajanut maan ja yhä ahtaammalle kansainvälisen yhteisön silmissä ja keikauttanut kruununprinssin julkisuuskuvan synkkään suuntaan. Virkamiehen syyttäminen myös hälventäisi suoraan kruununprinssiin kohdistuvia syytöksiä, New York Times kirjoittaa.

https://www.nytimes.com/2018/10/18/world/middleeast/jamal-khashoggi-killing-saudi-arabia.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic