Lounais-Häme

Trumpin ja Kimin paperissa ei ole USA:n vaatimaa muotoilua ydinaseriisunnasta, Pohjois-Korea sitoutuu "Korean niemimaan" ydinaseriisuntaan

Singapore/Washington
12.06.2018, 10:36

Ulkomaat

Donald Trumpin ja Kim Jong-unin allekirjoittamassa dokumentissa ei mainita Yhdysvaltain vaatimusta Pohjois-Korean täydellisestä, todistettavasta ja peruuttamattomasta ydinaseriisunnasta. Sen sijaan paperissa on löyhempi muotoilu, jonka mukaan Pohjois-Korea sitoutuu työskentelemään ydinaseettoman Korean niemimaan tavoitteen eteen. Trump puolestaan lupaa Pohjois-Korealle turvatakuut.
Alustavien kansainvälisten asiantuntija-arvioiden mukaan dokumentin muotoilu on löyhä ja toistaa samaa kuin aiemmin. Pohjois-Korea voi käyttää mainintaa koko Korean niemimaan ydinaseettomuudesta sen vaatimiseen, että Yhdysvaltain täytyy poistaa ydinaseidensa suoja Etelä-Korealta.
Dokumentista julkaistujen otteiden ja valokuvien mukaan Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ilmoittavat myös luovansa uuden suhteen maidensa välille sekä sitoutuvansa siihen, että Korean niemimaalle luodaan pysyvä ja vakaa rauhantila. Sodan jäljiltä kateissa olevien kohtaloa ryhdytään myös selvittämään yhteistyössä.
Dokumentin mukaan sitoumusten toimeenpanosta aiotaan käydä jatkoneuvotteluja mahdollisimman pian. Näitä eivät kuitenkaan käy Trump ja Kim vaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Pohjois-Korean puolelta ”asiaankuuluva korkea viranomainen”.
Allekirjoittamisen yhteydessä Trump sanoi, että Pohjois-Korean ydinaseriisunta aloitetaan ”erittäin pian”.
Toimittajan kysyessä Trumpilta, aikooko hän kutsua Kimin Valkoseen taloon, Trump vastasi ”ehdottomasti”. Hän sanoi, että hän ja Kim tapaavat vielä useasti. Trump kutsui Kimiä erittäin älykkääksi neuvottelijaksi ja sanoi, että hänen ja Kimin välille on muodostunut erityinen suhde. Trumpin mukaan hän ja Kim ovat oppineet paljon toisistaan ja toistensa maista.
Kim puolestaan sanoi, että Pohjois-Korea jättää menneisyyden taakseen ja kutsuu tapaamista Trumpin kanssa historialliseksi.
– Maailma näkee suuren muutoksen, hän sanoi.
Yhdysvaltain presidentti ja Pohjois-Korean johtaja tapasivat Singaporessa. Maiden johtajat keskustelivat ensin kahden kesken vajaan tunnin. Sen jälkeen he aloittivat laajemman tapaamisen, johon osallistuu muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.
Alun perin Trump oli varannut kalenteristaan neuvotteluille tilaa keskiviikkoon asti, mutta maanantaina Valkoinen talo ilmoitti, että Trump palaa Singaporesta jo tiistaina.

Trump ennakoi ”loistavaa suhdetta”

Kim ja Trump kättelivät toisiaan ensimmäistä kertaa Suomen aikaa aamuneljän aikoihin Capella-hotellilla Sentosan saarella.
Johtajat puhuivat lyhyesti lehdistölle. Trump ennakoi, että hänellä tulee jatkossa olemaan ”loistava suhde” Kimin kanssa. Presidentti myös sanoi uskovansa ”valtavaan menestykseen”.
– Tämä on minulle kunnia ja meillä tulee olemaan loistava suhde, minulla ei ole siitä epäilystäkään, Trump jatkoi.
Kim puolestaan tulkattiin sanoneen, että tapaamisen tiellä oli useita esteitä.
– Ylitimme ne kaikki ja nyt olemme täällä tänään, Kim sanoi.
Johtajat kättelivät vielä toistamiseen lehdistön edessä ennen kuin suuntasivat keskustelemaan kahdestaan seuranaan vain tulkkinsa. Kimillä oli ensitapaamisen yhteydessä hymy herkemmässä kuin Trumpilla, joka nosti peukun pystyyn Kimille toisen kättelyn jälkeen.

Työlounaalla avokadosalaattia ja vitsejä valokuvista

Trumpin ja Kimin kahdenkeskista tapamaista seuranneella työlounaalla jopa vitsailtiin, kertoo yhdysvaltalaismedia. Muun muassa Guardian kertoo nähneensä valokuvia lounaalta, jossa Trump ja Kim syövät neuvottelukumppaneidensa kanssa valkoisen pöydän ääressä. Kun Trump ja Kim astuivat huoneeseen, Trump vitsaili valokuvaajille haluavansa kauniin kuvan, jossa hän näyttää hyvältä, lehti kertoo.
Guardianin mukaan ruokalistalla alkupalaksi on muun muassa katkarapuja ja avokadosalaattia. Pääruoalla tarjoillaan menun mukaan muun muassa sianlihaa.

https://www.theguardian.com/world/live/2018/jun/12/trump-kim-summit-meeting-singapore-us-president-north-korea-kim-jong-un-
https://www.theguardian.com/world/live/2018/jun/12/trump-kim-summit-meeting-singapore-us-president-north-korea-kim-jong-un-

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic