Lounais-Häme

Trumpin ja Putinin tapaamispaikka julki torstaina - Trumpin mukaan tapaaminen mahdollisesti Helsingissä

Moskova
27.06.2018, 23:24

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huipputapaamisen paikka ja ajankohta julkistetaan torstaina. Asiasta kertoi Yhdysvaltain turvallisuusneuvonantaja John Bolton neuvoteltuaan Putinin kanssa Moskovassa keskiviikkona.
Trump sanoi uutistoimisto AP:n mukaan, että hänen tapaamisensa Putinin kanssa järjestetään todennäköisesti Helsingissä tai Itävallan Wienissä. Reutersin mukaan hän sanoi, että tapaaminen järjestetään mahdollisesti Helsingissä.
Trump niin ikään kertoi medialle, että kaksikko luultavasti tapaa Trumpin Euroopan-matkan yhteydessä Nato-kokouksen jälkeen.
Trumpin mukaan hän todennäköisesti keskustelee Putinin kanssa Syyrian ja Ukrainan tilanteista.
Putinin neuvonantaja Juri Ushakov ilmoitti aiemmin keskiviikkona, että suurvaltajohtajien tapaaminen järjestetään jossakin kolmannessa maassa. Hänen mukaansa tapaamispaikka ja -aika oli jo päätetty.
Tiistaina amerikkalainen Politico-lehti ja uutistoimisto Reuters uutisoivat, että johtajien tapaamispaikaksi harkitaan Helsinkiä.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ei suostunut keskiviikkona kommentoimaan toimittajille tietoja, joiden mukaan neuvottelupaikaksi olisi suunnitteilla Helsinki. Ennen tätä neuvottelujen todennäköisenä paikkana pidettiin Itävallan Wieniä.

Nivotaan Trumpin Euroopan-matkaan?

Putin sanoi keskiviikkona, että hän toivoo Boltonin vierailun olevan ensi askel Venäjän ja Yhdysvaltain kahdenvälisten suhteiden elvyttämisessä. Presidentti lisäsi, että Venäjä ei pyri vastakkainasetteluun Yhdysvaltain kanssa, vaikka maiden välit eivät olekaan ”parhaassa kunnossa”.
Bolton kertoi medialle, että Yhdysvallat ei odota ennalta presidenttien tapaamiselta mitään tiettyjä tuloksia.
– Emme toisaalta sulje pois sitä, että he pääsevät konkreettisiin tuloksiin, hän täydensi.
Putinin lisäksi Bolton tapasi Venäjällä ulkoministeri Sergei Lavrovin ja maan turvallisuusneuvoston jäseniä. Lavrovin kanssa Bolton keskusteli muun muassa Syyrian sekä Ukrainan konflikteista.
Trump osallistuu 11-12. heinäkuuta järjestettävään Naton huippukokoukseen Brysselissä, minkä jälkeen hän suuntaa Britanniaan tapaamaan maan pääministeri Theresa Mayta ja kuningatar Elisabet II:ta.
Trumpin ja Putinin tapaamisen mahdollista ajankohtaa on arvuuteltu saman matkan yhteyteen.
Putin ja Trump tapasivat edellisen kerran kasvotusten marraskuussa 2017 Vietnamissa Apec-maiden kokouksessa.

https://apnews.com/11cb1c96b07f49228a55b046b1e9fb14/The-Latest:-Trump-says-Putin-summit-likely-in-July,-Europe

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic