Lounais-Häme

Trumpin linjaukset yhdistäneet EU:ta

Kokenut keskustapoliitikko, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen on huolissaan siitä, että Venäjä on palauttanut voimapolitiikan Eurooppaan. Vanhasen mukaan se on pannut muut Euroopan maat varpailleen, kun Venäjä ei kerro tavoitteitaan.

-Kun käytetään voimapolitiikkaa kahdessa muussa paikassa eikä kerrota tavoitteita, se pistää pohtimaan, käytetäänkö sitä kolmannessa paikassa, Vanhanen huomauttaa.

Venäjä modernisoi armeijaansa Georgian-sodan jälkeen ja tuloksia on nähty Ukrainassa sekä Syyriassa. Vanhanen on hyvillään siitä, etteivät EU ja Nato oli provosoituneet Venäjän toimista.

-Viisaamman pitää olla kärsivällisempi. Silti Euroopan on vahvistettava sotilaallisia voimavarojaan.

Hänestä Suomen kannalta paras tapa vakauttaa tilanne ja pitää se rauhallisena on tässä olla menemättä Natoon, jota Venäjä pitää lähes vihollisena. Silti on Vanhasen mukaan annettava viesti, että jos vakaus järkkyy, Suomella on mahdollisuus tehdä ratkaisuja, jotka ovat kansan turvallisuuden kannalta välttämättömiä.

Suomi on hyvin riippuvainen maailmantaloudesta. Siksi esimerkiksi USA:n tuoreen presidentin Donald Trumpin linjaukset vaikuttavat myös meihin. Toistaiseksi ei Vanhasen mielestä ole merkkejä siitä, että Trumpin linjaukset heikentäisivät Suomen asemaa.

-Trump on tehnyt päätöksiä, joissa on katetta hänen puheilleen. Vielä ei voida tietää, mitkä niistä ovat symbolisia ja kestävät kolme kuukautta ja mitkä jäävät voimaan, Vanhanen sanoo.

Jos USA satsaa infrastruktuurin kehittämiseen, se kasvattaa Vanhasen mukaan maailmantaloutta. Jos se taas aloittaa kauppasodan, sillä on heikentävä vaikutus.

-Kauppasota voi kohdistua halpatuontimaihin. En usko sen kohdistuvan korkean kustannustason Euroopan maihin. Se olisi erittäin haitallista molemmille osapuolille, Forssassa keskiviikkona vieraillut Vanhanen sanoo ja odottaa Trumpilta järkeviä sekä rationaalisia päätöksiä.

-Trumpin ensimmäiset ratkaisut ovat säpsäyttäneet EU-johtajia ja saaneet EU:n yhdistämään linjauksiaan, Vanhanen jatkaa.

Huolta Vanhasessa aiheuttaa myös yleinen kehitys siihen, että moni suurmaa haluaa eroon monikansallisista sopimuksista. Britit ovat jättämässä EU:n, USA haluaa tehdä kahdenvälisiä sopimuksia ja Venäjän ratkaisut rikkovat ETYK:n perussääntöjä.

-Monikansalliset sopimukset ovat pienten maiden turva. Mitä useampi maa tekee irtiottoja, sitä useampi kokee tarvetta samalle. Se tekee pienistä maista heittopusseja.

Ranskan presidentinvaaleja Vanhanen pitää Euroopan yhteistyön kannalta erittäin tärkeinä. Kansallismielisen Marine Le Penin tavoitteena on hajoittaa EU ja jos hän voittaa, Vanhanen pitää sitä dramaattisena.

-Kansakuntien Eurooppa saa paljon sympatiaa. Siitä on kokemuksia Napoleonin sotien ja ensimmäisen maailmansodan jälkeisiltä ajoilta. Suurvaltojen Eurooppa ajaisi pienet maat epävarmaan asemaan. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti