Lounais-Häme Hämeenlinna

Trumpin terästullien vaikutus näkyy SSAB:n luvuissa – Yhdysvalloissa teräs on kallistunut

SSAB:n Yhdysvaltain tehtaat hyötyivät Trumpin terästulleista.
SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan kylmävalssauksen alku on uudistettu kokonaan. Kuva: Esko Tuovinen

SSAB:n liiketoiminta Yhdysvalloissa hyötyi presidentti Donald Trumpin terästulleista, sillä ne ovat nostaneet teräksen hintaa maassa. Sen sijaan SSAB:n eurooppalaiset divisioonat Europe ja Special Steels kärsivät tulleista.

– Osin näin on käynyt. Jos tulli on 25 prosenttia, se tietenkin vaikuttaa, sanoo SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala.

Teräskonsernin loka–joulukuun tulos jäi aavistuksen verran analyytikkojen odotuksia heikommaksi. Sijoittajat olivat sikäli tyytyväisiä tulokseen, että yhtiön osakekurssi kohosi heti tulosjulkistuksen jälkeen.

 

SSAB Europen tuotanto terästonneina laski hieman viime vuonna. Myydyn teräksen hinta nousi hieman, mutta vastaavasti myös raaka-ainekustannukset kohosivat.

– Häiriöt, varsinkin Hämeenlinnan tehtaan tulipalo, vaikuttivat tuotantoon. Vuoden viimeinen neljännes taas on muutenkin tavallista hankalampi. Tuotannossa oli vaikeuksia myös Luulajassa ja Borlängessä, Huhtala kertoo.

Hämeenlinnan tehtaan muuntaja paloi viime kesänä, mikä häiritsi tehtaan tuotantoa useita viikkoja. Vuoden lopulla otettiin Hämeenlinnassa käyttöön myös kylmävalssauksen alkupään uudistus ja parannukset Sinkki 3 -linjaan.

– Mitään dramaattista ei ole tuotannossa tapahtunut. Kun uusia tuotantovälineitä otetaan käyttöön, on tietenkin omat härdellit. Viimeinen neljännes oli hieman tavallista hankalampi. Seisokkihuoltoja oli tavallista enemmän.

Huhtalan mukaan tilanne on kuitenkin nyt hyvä Hämeenlinnan tehtaalla, jossa tuotantoa voidaan ajaa täydellä höyryllä.

 

SSAB kertoo tiedotteessaan, että poliittinen epävarmuus kaupan esteistä ja heikentyneet talousennusteet aiheuttavat jonkin verran epävarmuutta myös teräksen kysynnälle. Yhtiö arvioi kuitenkin kuluvan vuoden alun näkymät suhteellisen hyviksi.

Europen johtaja Huhtala katsoo, että myös autoteollisuuden päästöistä käyty keskustelu on vaikuttanut kysyntään. Divisioonan strategian mukaan se kasvattaa autoteollisuuden erikoislujien terästen osuutta tuotannossaan.

Hämeenlinnan tehtaan kymmenien miljoonien eurojen uudet investoinnit tähtäsivät myös erikoisterästen valmistuksen kasvattamiseen.

– Tavoitteena on, että divisioonan valmistamasta teräksestä 750 000 tonnia on autoteollisuuden erikoislujia teräksiä. Hämeenlinnan Sinkki 3 -linja ja Borlängen tehtaan jatkuva hehkutus ovat tässä tärkeitä.

SSAB Europe -divisioonaan kuuluvat Hämeenlinnan ja Borlängen tehtaiden lisäksi suurina yksikköinä Raahen ja Luulajan tehtaat. Ruotsin Oxelösundin tehdas kuuluu Special Steels -divisioonaan. SSAB:lla on Yhdysvalloissa kaksi kierrätysterästä käyttävää tehdasta, jotka kuuluvat Americas-divisioonaan.

 

Teräskonsernin viime vuoden liikevaihto oli 7 236,6 miljoonaa euroa. Tulos ennen veroja kohosi edellisesti vuodesta yli 50 prosenttia 425,2 miljoonaa euroon. Europe-divisioonan liikevaihto oli 3 166,9 miljoonaa euroa. Sen liikevoitto laski 8 prosenttia 260,6 miljoonaan euroon..

SSAB:n hallitus esittää, että yhtiön osakkaille maksetaan osinkoa 1,5 Ruotsin kruunua (noin 14,5 senttiä) osakkeelta. Osinko oli vuosi sitten 1 kruunun osakkeelta. Vuodelta 2017 osinkoa ei maksettu lainkaan. HÄSA

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic