Lounais-Häme Forssa

TS: Laitila ottaa Lammin ja Islannin mallin käyttöön - Kaupunki suosittelee lapsille kotiintuloaikoja

Kanta-Hämeessä kotiintuloaikoja kokeiltiin Lammilla. Islannin malli kiehtoo suomalaiskunnissa.
Laitilan keskusta satelliittikuvassa. Kuva: Google Earth Pro Kuva: Muu

Laitilan kaupungissa Varsinais-Suomessa otetaan käyttöön kotiintuloajat lapsille ja nuorille.

Asiasta maanantaina kertoneen Turun Sanomien uutisen mukaan Laitilassa suositellaan, että alakoululaiset tulisivat arkisin kotiin kello 19.30 ja yläkoululaiset kello 21 mennessä. Perjantaisin ja lauantaisin lapset saisivat olla ulkona tunnin pitempään.

Yhdeksäsluokkalaiset ja sitä vanhemmat saisivat olla viikonloppuisin ulkona kello 23 asti.

Kotiintuloajat on Turun Sanomien mukaan laadittu huoltajille tehdyn nettikyselyn perusteella ja kaupungin nuorisovaltuusto on saanut sanoa oman kantansa.

Kotiintuloajat ovat vain suosituksia, sillä sitovat nuorten ”ulkonaliikkumiskiellot” olisivat lain ja ihmisoikeussopimusten vastaisia.

Keskustelu kunnallisista kotiintuloajoista on viime aikoina virinnyt erityisesti niin sanotun Islannin mallin saatua julkisuutta Suomessakin. Islannissa määrättiin nuorille kansallinen kotiintuloaika.

Noin 8000 asukkaan Laitilassa kokeilun sysäsi alkuun Turun Sanomien mukaan huoli nuorten univaikeuksista ja väsymyksestä koulussa.

Lehden mukaan lounaisessa Suomessa vastaavia yhteisiä kotiintuloaikoja on myös Pöytyällä ja Eurajoella.

Suomessa yksittäiset kunnat ovat kokeilleet yhteisiä kotiintuloaikoja. Muun muassa Lammin kunnassa kokeiltiin jo 2000-luvun alussa järjestelyä, jossa yläasteikäisten piti olla arkisin kotona kello 21 ja viikonloppuisin kello 21. Ala-asteikäisten piti olla kotona aina kello 21 mennessä.

Yhtenä Lammin hankkeen puuhamiehenä oli silloinen Lammin aluepoliisi Kim Malmström.

Hän muistutti Hämeen Sanomien uutisessa lokakuussa 2006, että kyseessä on vain kunnan tukema suositus. Sääntöä on hänen mukaansa mahdotonta saada vedenpitäväksi ja nuorten valvominen on heidän vanhempiensa tehtävä.

– Toki jokainen perhe tekee itse omat päätöksensä, mutta vanhemmat ovat hyväksyneet selkeästi kotiintuloajat ajatuksena. Nuoret protestoivat niin kuin nuorten kuuluu, aluepoliisi Malmström kertoi Hämeen Sanomille vuonna 2006.

Turun Sanomien haastatteleman lapsiasiavaltuutetun Tuomas Kurttilan mukaan Suomessa olisi pohdittava kansallista kotiintuloaikaa lapsille ja nuorille. Hänen mukaansa valtakunnallisesta suosituksesta on saatu hyviä kokemuksia Islannissa.

Lehden myös haastatteleman sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkisen mukaan ministeriö ei ole antamassa suosituista kotiintuloajoista. Hän myös muistuttaa, että suositukset perustuvat vapaaehtoisuuteen, eivätkä viranomaiset voi valvoa niiden noudattamista. HäSa

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic