Lounais-Häme

Tshetshenialaispoliisien kimppuun hyökänneistä vanhin oli 17, viranomaiset kertovat - äärijärjestö Isis sanoo tehneensä iskut

Moskova/Helsinki
20.08.2018, 20:20

Ulkomaat

Kolmessa tshetshenialaisiin poliiseihin kohdistetussa hyökkäyksessä tekijät olivat joukko teini-ikäisiä, kertoo Tshetshenian informaatio- ja ulkoministeri Dzhambulat Umarovuutistoimisto Tassille. Hänen mukaansa hyökkääjistä vanhin oli 17-vuotias ja nuorin 11.
– Isis on kehittänyt uudenlaisia koulutusohjelmia, joiden avulla nuorille opetetaan ekstremististä ajattelua. Tämän seurauksena iskuja tekevät nuoremmat ja nuoremmat, Umarov sanoi.
Umarov lisäsi, että yksikään sivullinen ei loukkaantunut eikä hyökkäyksissä kuollut kukaan.
Venäjän Tshetsheniassa useat eri tavoin aseistautuneet hyökkääjät kävivät poliisien kimppuun tänään aamupäivällä tasavallan pääkaupungissa Groznyissa, kertoo muun muassa Kommersant-lehti. Kaikki neljä hyökkäystä tehtiin alle parin tunnin aikana.
Kolmesta nuorten tekemästä iskusta on aloitettu tutkinta.
Useita poliiseja haavoittui iskuissa. Hyökkäykset tapahtuivat Groznyissa, Shalin kaupungissa noin 20 kilometrin päässä sekä Mesker-Yurtin kylässä Shalin lähistöllä.
Terroristijärjestö Isis sanoo Amaq-verkkosivullaan tehneensä iskuja poliiseja vastaan, kertoo amerikkalainen äärijärjestöjen viestintää analysoiva SITE-yhtiö.

Hyökkäykset tehtiin monin eri asein

Ensimmäisessä hyökkäyksessä Shalissa kaksi ihmistä puukotti tarkastuspisteellä olleita kahta poliisia ja yhtä ohikulkijaa. Toinen hyökkääjistä ammuttiin ja toinen otettiin kiinni.
Samaan aikaan Mesker-Yurtissa autoa ajanut ihminen räjäytti autossaan olleen pommin toisella tarkastuspisteellä, mutta kukaan muu ei loukkaantunut. Ensimmäisten tietojen mukaan räjäyttäjä itse kuoli räjähdyksessä, mutta Tshetshenian johtajan lehdistösihteerin Alvi Karimovin mukaan hänet vietiin elossa sairaalaan.
Hieman yli tunti ensimmäisten hyökkäysten jälkeen rekisterikilvetöntä autoa ajanut mies heitti kotitekoisen pommin kohti poliisiryhmää, ajoi yhden poliisin päälle ja osui myös kahteen muuhun poliisiin. Autoa takaa ajamaan lähteneet poliisit käyttivät takaa-ajon aikana aseitaan, ja auton kuljettaja ja kyydissä ollut 11-vuotias lapsi kuolivat. Auton alle jäänyt poliisi loukkaantui vakavasti.
Lisäksi noin puoli tuntia ensimmäisten hyökkäysten jälkeen tuntemattomat ihmiset ampuivat kohti poliiseja Groznyin keskustassa. Kommersantin ja Tassin lähteiden mukaan yksi poliisi kuoli tulituksessa, ja kaksi hyökkääjää ammuttiin.
Tshetshenian sisäministeri Ruslan Alhanov kuitenkin sanoi, että poliiseja ei kuollut päivän hyökkäyksissä. On epäselvää, tarkoittiko hän puhuessaan vain nuorten tekemiksi sanottuja kolmea muuta hyökkäystä. Viranomaiset eivät ole kommentoineet ampumatapausta muutenkaan.

http://tass.ru/proisshestviya/5473075
https://www.kommersant.ru/doc/3718996

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti