Lounais-Häme

Tubettajatähdet ihka elävinä

Valtavat suosionosoitukset raikuvat Paanan koulun liikuntasalissa, kun lavan eteen vedetty esirippu alkaa pikkuhiljaa aueta. Aplodeja ei ole osoitettu rehtori Jari Sillanpäälle, vaikka tämä hetken yrittikin itselleen niin uskotella.

Miinan koulun 5. ja 6.-luokkalaiset sekä Paanan 5.-9. luokkien oppilaat odottivat lavalle kahta Suomen ykköstubettajaa – Roni Backia ja tämän pikkuveljeä Miklua. Roni pokkasi tämän vuoden Tubeconissa, eli Pohjoismaiden suurimmassa YouTube-tapahtumassa Vuoden vloggaaja sekä yleisön suosikki -palkinnot, Miklu puolestaan Vuoden tähtilupauksen tittelin.

Kun tubettajat sitten juontajina toimineen nuorisovaltuutettujen Aleksanteri Viiasen ja Meri Yli-Kahrakuusen avustuksella saatiin lavalle, alkoi armoton tenttaus.

-Onko maksalaatikko hyvää?, kajahti ensimmäinen kysymys salista.

Roni ja Miklu alkoivat veistellä suut virneessä juttua siitä, kuinka Ronin oma maksalaatikko on tulossa kauppoihin.

Seuraavaksi tubettajaveljeksiltä haluttiin tietää, onko luvassa yhteistä kanavaa YouTubeen. Ei kuulemma yhteistä kanavaa, mutta yhteistä materiaalia kyllä.

 

Tubettajien mielipidettä kysyttiin niin mopoautoista (suosivat pyöräilyä ja kävelyä), Paanan koulusta (supermoderni ja värikäs) ja Minecraft sekä Growtopia -peleistä (Roni: Growtopia, Miklu: Minecraft.)

Kuulijoita kiinnosti myös se, elättävätkö Roni ja Miklu itsensä tubettamisella, ja paljonko he käyttävät siihen aikaa päivittäin.

-Tämä on ihan täysipäiväistä hommaa. Ala on kasvanut vauhdilla ja ammattilaisia on tullut tosi paljon lisää.

– Äiti kysyy joka kerta, että olenko jo mennyt oikeisiin töihin. Julkaisen joka päivä neljältä uuden videon, eli ei tässä mihinkään oikeisiin töihin ehdi, Roni virnisti.

Samaan hengenvetoon hän totesi, että tubettaminen myös antaa paljon. Esimerkiksi ensi sunnuntaina Roni ja Miklu lähtevät vlogimatkalle Japaniin, Tokioon.

 

Kysymysten jälkeen oli aika siirtyä vierailun ehkä kaikkein odotetuimpaan osioon, eli meet and greetiin. Paanan koulun ruokalaan muodostui kymmenien metrien mittainen jono koululaisia, kun kaikki halusivat yhteiskuvaan tubettajien kanssa.

-Jos kaikki haluavat kuvaan, tapaamiselle on aikaa noin 18 sekuntia per oppilas, rehtori Sillanpää laskeskeli.

5.-luokkalaisen Mikko Ihamäen mielestä jonotus oli tapaamisen arvoinen.

-Sanoin Miklulle, että sillä on hienot kengät. Se sanoi kiitti.

Ihamäki seuraa monia tubettajia, myös Ronia ja Miklua.

-Ne tekevät tosi omaperäisiä videoita. Itsekin olen tehnyt pelivideoita YouTubeen.

Niin ikään 5.-luokkalaisten Saaga Pitkäsen ja Iida Ronkaisen mielestä tubettajien vierailu koululla oli mahtava juttu.

-Niiden videot on tosi hyviä ja hauskoja, siksi katson niitä, Ronkainen sanoo.

Tubettaminen on tytölle harrastus. Muiden videoiden katsomisen lisäksi hän lisää videoita myös omalle kanavalleen.

-Olen tehnyt esimerkiksi my day -videoita ja aihevideoita. FL

 

Tehokasta mediakasvatusta
Roni Backin Youtube-kanavalla on yli 300 000 tilaajaa, Miklulla yli 100 000. Backin omien sanojen mukaan hän tavoittaa päivittäin viisinkertaisen määrän nuoria esimerkiksi Helsingin Sanomiin verrattuna. Paanan koulun rehtori Jari Sillanpää kertoo suhtautuneensa tubettajien kouluvierailuun ensin hivenen skeptisesti, mutta mieli muuttui.- Meidän opettajienkin on hyvä olla kärryillä siitä, mitä nuorten maailmassa tapahtuu. Tästä on hyvä ottaa onkeensa myös koulussa tehtävään mediakasvatukseen. Tubettajat todella tavoittavat nuoria.Tubettajien vierailun järjestivät yhdessä Jokioisten nuorisotoimi ja Miinan ja Paanan koulujen vanhempainyhdistys. Kustannuksista huolehti vanhempainyhdistys.- Toivoimme, että tubettajien kautta välittyy viestiä myös siitä, miten sosiaalisessa mediassa kannattaa ja tulee käyttäytyä. Uskon, että tämä oli tehokkaampi tapa kuin ottaa asiantuntija luennoimaan, yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Leino huomauttaa. 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti