Lounais-Häme

Tuhannet lähtivät Helsingin kaduille ilmaston puolesta _ marssille innostivat muun muassa lapset, kummipoika ja karkinhimo

Helsinki
20.10.2018, 18:25

Kotimaa

Helsingin ilmastomarssi keräsi pilvisen kaupungin syksyisille kaduille noin 8 000 ihmistä vaatimaan nopeampia toimia ilmaston lämpenemisen estämiseksi. Senaatintorilta liikkeelle lähtenyt marssi kulki eduskuntatalolle iskulauseiden ja leppeän musiikin tahdittamana. Osallistujia oli kirjaimellisesti vauvasta vaariin, sillä nuorimmat pallonpelastajat uinuivat vaunuissa ja senioriosasto käytti jo kävelykeppiä etenemisen varmistamiseen.
– Nyt on aika toimia, ilmasto ei odota, huudettiin kulkueen kärjessä.
– Pallomme on ainoa, sitä ei voi korvata, vastattiin loppupäästä.
Kulkueen plakaateissa vaadittiin muun muassa päättäjiltä poliittista selkärankaa ja todettiin, että nyt on pakko toimia.
Kulkueen saamaa näkyvyyttä käytti hyväkseen myös yksinäinen piskuisen lapun kanssa liikkunut mies, jonka kyltti otti kantaa työmarkkinakentän kuohuntaan vaatimalla napakasti Ei lakkoa.
Vahvaa poliittista pelisilmää osoitti myös kaksi äitinsä perässä kulkenutta junioria, joita kiinnosti maailman pelastamisen lisäksi aivan lähitulevaisuuden konkretia.
– Äiti käytä järkeä, osta meille karkkia, kaksikko rallatteli.

Lasten ja kummipojan asialla

Nelivuotiasta Saimi-tytärtään harteillaan kantanut Mikko Metsäkylä kertoi saapuneensa mielenosoitukseen nimenomaan tyttären ja kotiin jääneen kuusivuotiaan Aapo-pojan tulevaisuuden vuoksi.
– Oli heti selvää, että lähtisin mukaan, kun tästä kuulin. Suomalaiset poliitikot ovat jättäneet toistuvasti asioita tekemättä ilmaston hyväksi, vaikka tästä on puhuttu jo 30 vuotta. Ei tämä voinut yllätyksenä tulla, Metsäkylä sanoi.
Metsäkylän mukaan kovin kiire olisi fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisellä sekä sillä, että metsien hiilinieluja ei tuhottaisi hakkaamalla.
– Energiavaihtoehdot on löydettävä muualta.
Metsäkylä kertoi oman perheensä miettivän kulutusta ja valintoja myös sen perusteella, kuinka paljon ne rasittavat ilmastoa.
Yhdessä ilmastomarssille saapuneet Ritva Nordström-Ylönen ja Ilona Vainio olivat hekin heti lähdössä mukaan, kun marssista kuulivat.
– Kummipoikani Teemu on toiminut Greenpeacessa vuosikymmeniä ja puhunut näiden asioiden puolesta, joten nyt oli kummitädinkin pakko lähteä mukaan, perusteli Vainio.
Nordström-Ylönen puolestaan kertoi ajattelevansa ilmastoa valinnoissaan toistuvasti. Esimerkiksi alun perin ulkomailla suunnitelluksi pidetyt ystäväpiirin juhlat pidetäänkin nyt kotimaassa, jotta turhalta lentelyltä vältytään.
– Nykyinen hallitus ei ole ilmastomyönteinen millään lailla. Toivoisin, että olisi jokin puolue, joka priorisoisi nämä asiat. Mutta jos sellainen on, ei se ainakaan hallituksessa ole.
Ilmastomarssia oli eduskuntatalolla vastaanottamassa muun muassa oppositiojohtaja, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Ilmaston lisäksi mielenosoittajat arvelivat Rinteellä olevan jo muutakin mielessään.
– Rinne laskee jo, kuinka paljon ääniä tästä keväällä tulee, letkautti joku väkijoukosta.
Rauhallisesti sujunut marssi päättyi puoli kuuden tietämissä illalla.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic