Lounais-Häme

Tuhka hyötykäytössä Viksbergin työmaalla

Lemminkäinen Infra käyttää hyödykseen suuria määriä lämmöntuotannossa syntyvää tuhkaa Forssan Viksbergissä, missä yritys urakoi vanhan kaatopaikan sulkemisen parissa.

Rakennuspäällikkö Janne Immonen kertoo, että ympäristöluvan mukaan urakassa tarvitaan yhteensä 50 000 tonnia tuhkaa.

Tuhkaa tuodaan Viksbergiin voimalaitoksilta. Muun muassa Hämeenlinnassa Elenia Lämmön Vanajan voimalaitoksella syntyy vuodessa noin 3 000 tonnia pohjatuhkaa ja lentotuhkaa noin 5 000 tonnia vuodessa.

-Tuhka on meille elinehto urakassa. Lentotuhka stabiloi maa- ja jätemassaa, jolloin sitä pystytään muotoilemaan, Immonen sanoo.

 

Tuhkaa sekoitetaan Immosen mukaan niin, että jätettä ja savimaata on massasta puolet ja tuhkaa puolet. Pohjatuhkaa taas käytetään hiekan tavoin kaatopaikan rakennekerroksiin.

Urakan tilannut Forssan kaupunki sai viime vuonna muutaman huomautuksen Kuuston alueelta tuhkan pöllyttyä ajoittain.

Vanajan voimalaitoksen tuhkaa on kuljetettu Viksbergiin vuoden verran. Toimitukset jatkuvat kunnes sopimusmäärät kaatopaikan sulkemiseksi täyttyvät. Lentotuhkan osalta tämä tapahtunee maaliskuussa ja pohjatuhkan osalta myöhemmin tänä vuonna.

Voimalaitoksella tuhkaa syntyy jatkuvasti kiinteitä polttoaineita polttaessa.

 

Immonen kertoo, että Viksbergin entisen kaatopaikan sulkeminen on sujunut suunnitellusti ja aikataulussa, vaikka sateinen kesä ja syksy toivat omat haasteensa.

-Alku oli hankala, kun jätteitä oli valunut suolle, mistä ne piti kuoria pois, mutta sen jälkeen on mennyt yllätyksittä, Immmonen sanoo.

Nyt paikalla on aloitettu bentoniittimaton laittamista. Urakka valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti