Lounais-Häme

Tuiki tavallinen harrastus loistaa tapaturmatilastojen kärkipaikalla – Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa

Korona vähensi hetkellisesti tapaturmien määrää, mutta kun ihmiset palasivat harrastustensa pariin rajoitusten vapauduttua, alkoi tapaturmiakin taas sattua.
Hoitoa vaativien tapaturmien riski kasvaa harrastusten parissa. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Hoitoa vaativien tapaturmien riski kasvaa harrastusten parissa. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tapaturmista noin 90 prosenttia tapahtuu vapaa-ajalla. Korona vähensi hetkellisesti tapaturmien määrää, mutta kun ihmiset palasivat harrastustensa pariin rajoitusten vapauduttua, alkoi tapaturmiakin taas sattua.

Vapaa-ajan tapaturmatilastojen kärjessä ovat lajit, joita harrastavat kaikenikäiset ihmiset. Yksi tyypillisimmistä vapaa-ajan tapaturmista tapahtuu lenkkipolulla, kun lenkkeilijä astuu huomaamattaan kuoppaan tai kiven päälle ja jalka venähtää.

– Lenkkeily on yksi yleisempiä harrastuksia, joissa sattuu huomattavan paljon pieniä tapaturmia. Kävely- tai juoksulenkillä sattuu useimmiten lieviä venähdys- tai revähdysvammoja, esimerkiksi tiellä kuoppaan kompastuessa. Monet lenkkeilevät ympäri vuoden, jolloin myös lumi ja liukkaat kelit lisäävät tapaturmia. Jälleen iltojen pimentyessä lenkkeilijän on syytä olla tarkkana teillä huonosti näkyvien kuoppien ja kivien kanssa ja tietenkin muistaa myös heijastimen käyttö, LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso kertoo.

Laskettelija voi saada pitkäkestoisia vammoja

Muut eniten loukkaantumisia aiheuttavat harrastukset ovat talviurheilulajeista laskettelu sekä joukkuelajeista muun muassa jääkiekko, jalkapallo ja salibandy. Myös pyöräily ja kuntosaliharjoittelu näkyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoissa.

– Vakuutustilastoissa näkyvät talvisin laskettelurinteissä sattuvat tapaturmat. Niille tyypillistä ovat vauhti ja ennalta arvaamaton tilanne, jossa liukkaus, lumi ja muut laskettelijat tuovat sellaisia haasteita, jotka eivät aina ole laskettelijasta itsestään kiinni. Tällöin kovassa vauhdissa sattuvat kaatumiset ja yhteentörmäykset voivat olla todella kohtalokkaita. Laskettelija voi saada pitkäkestoisia vammoja, jotka voivat olla esimerkiksi murtumia tai leikkaustoimenpiteitä vaativia vammoja. Kypärien lisääntynyt käyttö ja talvien vähälumisuus ovat viime vuosina hieman laskeneet rinnetapaturmien määrää.

Jalkapallo, salibandy ja jääkiekko

Kontaktilajeista jalkapallo, salibandy ja jääkiekko lukeutuvat lajeihin, joissa sattuu usein lääkärin hoitoa vaativia tapaturmia. Kun vauhti on kova ja tilanteet yllättäviä, tapaturman aiheuttamat ruhje- ja vääntövammat voivat vaatia jopa leikkaustoimenpiteitä ja fysikaalista hoitoa.

– Kilpailuihin tähtäävää urheilua tai riskialttiita lajeja harrastava tarvitsee tapaturmavakuutukseen lisäturvan. Riskialttiita lajeja ovat muun muassa karate, judo, miekkailu, paini ja nyrkkeily, Laakso kertoo.

Yhä useampi työnantaja on havahtunut vapaa-ajalla sattuvien tapaturmien yleisyyteen. Yritykset ovatkin alkaneet tarjota henkilöstölleen yhä enemmän sellaisia henkilöstöetuja, joilla katetaan lakisääteisten työtapaturmien lisäksi esimerkiksi vapaa-ajan tapaturmien lääkärissäkäynti- ja hoitokuluja.

Luitko tämän? Kiire on tapaturmien taustapiru etenkin kotona – Tänään vietetään tapaturmapäivää (FL 13.12.2019)

Uusimmat

Fingerpori

comic