Lounais-Häme Forssa

Kymmenen vuotta täyttäneessä Tukena Lamminrannassa eletään hyvää ja turvallista arkea Forssan keskustan tuntumassa

Hyvää ja turvallista arkea Forssan keskustan tuntumassa.
Juhlan kunniaksi näytteille asetettuja kuvia tutkivat asukkaat Anne Oksanen (vas.) ja Raili Peltola ohjaaja Elli Jaakkolan ja palveluyksikön johtajan Pauliina Vaahteran kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Juhlan kunniaksi näytteille asetettuja kuvia tutkivat asukkaat Anne Oksanen (vas.) ja Raili Peltola ohjaaja Elli Jaakkolan ja palveluyksikön johtajan Pauliina Vaahteran kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Läheiset ja tärkeät ihmiset sekä yhteistyökumppanit oli kutsuttu mukaan, kun Tukena Lamminranta juhli torstaina kymmenvuotista taivaltaan. Juhlan kunniaksi kahvipöytä notkui herkkuja vieraiden, asukkaiden ja henkilökunnan nautittavaksi.

Kuluneita vuosia muisteltiin matkan varrelta kertyneiden valokuvien ja muiden muistojen äärellä. Kuvat kertoivat paitsi talon arjesta myös erilaisista retkistä ja muista aktiviteeteista, joita vuosien varrelle on mahtunut.

Forssan keskustassa aivan terveyskeskuksen tuntumassa sijaitseva asumisyksikkö on osoittautunut sijainniltaan mainioksi. Lamminrannasta on lyhyt matka niin terveyspalveluihin kuin keskustaan torille.

– Asukkaiden toiveiden mukaan on mahdollista tehdä pieniä retkiä ja lähteä vaikkapa kaupungille, kertoo Tukena Lamminrannan ts. palveluyksikön johtaja Pauliina Vaahtera.

Omannäköistä elämää

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön rakennuttama Tukena Lamminranta valmistui joulukuussa 2009. Rakennuksessa on kolme viiden asukkaan kotiryhmää. Jokaisella asukkaalla on oma vuokra-asunto, jossa hän voi elää yksilöllistä ja omannäköistään elämää.

Osassa asunnoista on asukkaiden tai omaisten toiveesta minikeittiö ja yhteinen tupakeittiö löytyy kaikista kolmesta kotiryhmästä. Yhteisiä tiloja ovat myös sauna- ja pesutilat sekä pyykkitupa, jotka ovat kaikkien asukkaiden käytettävissä.

– Henkilökuntaa on paikalla ympärivuorokautisesti auttamassa arjen asioissa, kertoo Pauliina Vaahtera.

Rauhallista arkea

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä tilaa Tukena Lamminrannasta ympärivuorokautista tehostetun palveluasumisen palvelua viidelletoista paljon erityistä tukea tarvitsevalle aikuiselle.

– Peruspäämääränämme on tarjota asukkaille hyvä ja turvallinen arki, jota voi rikastuttaa erilaisilla toiminnoilla sen mukaan, mitä asukkaat itse haluavat. Arki täällä on rauhallista, teemme samoja asioita kuin ihmiset yleensä, vietämme juhlapyhiä ja teemailtoja. Toiminta on asukaslähtöistä, eli toimimme asukkaiden toiveiden mukaan, kertoo Vaahtera.

Suuri osaa asukkaista on asunut Tukena Lamminrannassa alusta asti. Myös henkilökunnan vaihtuvuus on ollut viime vuosina pientä, mikä kertoo Vaahteran mukaan siitä, että työyhteisössä on hyvä olla.

Ohjaajia Tukena Lamminrannassa työskentelee johtajan lisäksi 15 ja kaiken kaikkiaan työyhteisön vahvuus on parikymmentä henkeä. Asukaskohtaisesti voi työssä olla myös henkilökohtaisia avustajia tai esimerkiksi Kelan tulkkauspalvelun puhevammaisten tulkkeja.

Seuraava Kehitysvammaisten Palvelusäätiön rakennuttama asumisyksikkö on valmistumassa Jokioisille. Asukkaita Kotaniitty on valmis ottamaan vastaan helmikuun puolivälin jälkeen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic