Lounais-Häme Forssa

Tukholman maraton leikkauksesta toipuvan Vaittisen tähtäimessä

Maratoonarin polvesta poistettiin nesterakkuloita.
Marko Vaittisen liki 30 vuotta kestänyt juoksu-ura jatkuu polvileikkauksen jälkeenkin.

Maratoonari Marko Vaittinen toipuu Helsingissä tehdystä jalkaleikkauksesta. Operaatio sujui hyvin, ja Vaittinen on jo päässyt kotiin.

Leikkauksessa Vaittiseen oikeasta polvesta poistettiin useampi nesterakkula. Polvivaiva ehti jarruttaa Forssan Salaman maratoonaria jo pidemmän aikaa.

– Uskon, että ongelmat alkoivat siitä, kun kaaduin liukkailla 1,5 vuotta sitten. Polvi kipuili sen jälkeen, mutta rauhoittui taas. Viime keväällä jalka alkoi taas vaivata ja juokseminen oli aikamoista rimpuilua, kertoo Vaittinen leikkauksen taustoista.

Vaittisen polven leikkasi ortopedi Ilkka Räsänen. Polven puhdistus rakkuloista onnistui hyvin. Vaittinen sai myös kuulla, että hänen polvensa rustopinnat ovat lähes 30 vuotta jatkuneesta juoksuharrastuksesta huolimatta huippukunnossa.

Vaittinen, kohta 48 vuotta, on leikattu pitkän uransa aikana viisi kertaa.

– Akilles on operoitu kolme kertaa, kerran takareisi ja nyt tämä. Kaikki ovat onneksi olleet aika pieniä, mitään pahoja leikkauksia ei ole jouduttu tekemään.

Jos kaikki sujuu hyvin, Vaittinen pääsee harjoittelemaan normaalisti vuoden alusta. Joulukuu menee vielä treeniin totutellessa.

– Ura jatkuu samaan tapaan kuin viimeiset kymmenen vuotta. Teen jatkossakin viisi tai kuusi harjoitusta viikossa. Nykyään on jo helpompi pitää taukoa, ei ole niin pakonomaista tarvetta päästä harjoituksiin, kertoo Vaittinen, joka aikoo ottaa harjoitteluunsa mukaan lisää kuntosalitreeniä voimatasojen parantamiseksi.

Seuraava isompi kilpailu on edessä todennäköisesti alkukesästä.

– Kevään maratonit taitavat tulla liian aikaisin. Ehkä joku Tukholman maraton kesäkuun alussa olisi sopiva kisa.

Vaittinen usko pystyvänsä vielä kunnon kyytiin, mikäli jalka paranee odotetusti.

– Sellainen 2.35:n aika on realistinen. Ei sellaisia aikoja kovin moni minun sarjassani juokse, sellaisella on M45-sarjassa kolmen joukossa maratonilla kuin maratonilla, sitkeä forssalainen sanoo.

Oireilleen jalkansa kanssa taistellut Vaittinen teki syksyllä uuden aluevaltauksen, kun hän osallistui koirajuoksukilpailuihin Uudenmaan Vetokoiraurheilijoiden riveissä. Ensin oli vuorossa aluekisa, sitten SM-viestit Oulunsalossa.

– Onhan se aikamoista menoa, kun niillä koirilla on kauhea vetohalu. Siinä painettiin metsäpoluilla alle kolmen minuutin kilometrivauhtia, kertoo Vaittinen, joka otti UVU:n joukkueessa SM-kultaa Oulunsalosta.

Maraton pysyy Vaittisen päälajina, mutta koirajuoksukokeilu oli sen verran mieluinen, että hän aikoo pitää lajin ohjelmassa.

– Sanotaan nyt niin, että ainakin koirajuoksun arvokisat kiinnostavat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic