Lounais-Häme Forssa

Tukipalveluyksikkö Saksankujan kerrostaloon: Kymmenen tukiasuntoa perustetaan asiakastarpeiden pohjalta

Hykyn uuden tukipalveluyksikön on tarkoitus avata ovensa syyskuun alussa.
Uusi tukipalveluyksikkö avataan Saksankuja 5:een syyskuun alussa. Osa kerrostalosta jää edelleen tavalliseen vuokra-asumiskäyttöön. Kuva: Lassi Puhtimäki
Uusi tukipalveluyksikkö avataan Saksankuja 5:een syyskuun alussa. Osa kerrostalosta jää edelleen tavalliseen vuokra-asumiskäyttöön. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä perustaa Saksankuja 5:n kerrostaloon tukiasumisyksikön. Yksikön on tarkoitus aloittaa toimintansa syyskuun alussa.

Päätös asumisyksikön perustamisesta syntyi käytännön työssä havaittujen asiakastarpeiden pohjalta. Tällä hetkellä kuntayhtymän palveluksessa työskentelee yksi asumisen ohjaaja, jonka työnkuvaan kuuluu asiakastyö henkilöiden parissa, jotka tarvitsevat apua elämänhallinnassaan.

Kuntayhtymä ei ole halunnut rajata yksikön perustamisvaiheessa sen asiakaskuntaa tarkasti. Sen palveluiden pariin pääsee syksyllä sosiaalityöntekijän tekemän palvelutarpeiden arvioinnin kautta.

– Tukiyksikköön on suunniteltu kymmenen tukiasuntoa ja yksi kriisiasunto. Kriisiasunto on tarkoitettu asiakkaalle, joka syystä tai toisesta tarvitsee hätämajoitusta, aikuissosiaalityön palvelualuejohtaja Jaana Paasikangas kertoo.

Yksikkö on suunnattu erilaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille, jotka tarvitsevat lyhyt- tai pitkäkestoista asumisen ja arjen tukea. Tukiyksikössä tulee työskentelemään yksi asumisen ohjaaja joka arkipäivä virka-aikaan. Lisäksi uuteen yksikköön kaavaillaan päihde- ja mielenterveysjärjestöjen kanssa yhteistyössä toteutettavaa toimintaa.

Hyvinvointikuntayhtymä tekee tukiasumisyksikön osalta tiivistä yhteistyöstä Forssa-Asunnot oy:n kanssa. Saksankuja valikoitui uuden yksikön perustamispaikaksi, sillä osakeyhtiöllä oli asuinalueella tyhjiä asuntoja. Paasikankaan mukaan hyvinvointikuntayhtymä tulee solmimaan asunnoista toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen.

Osa kerrostalon asunnoista jää edelleen normaaliin vuokra-asuntokäyttöön.

Paasikankaan mukaan uuden yksikön perustaminen vähentää tukiasumisen kuluja. Tähän asti hyvinvointikuntayhtymä on tuottanut tiiviimmät asumispalvelut ostopalveluna.

Tukiasumisyksikkö ei aiheuta Saksankujan elinympäristöön merkittäviä muutoksia. Saksankuja 5:n ympäristöön on jo tehty raivaustöitä ja aluetta pyritään kaunistamaan istutus- ja puutarhatöiden avulla.

– Tietysti uusien asukkaiden myötä Saksankujan alueella tulee olemaan myös aiempaa täydempää, Paasikangas toteaa.

Uuden tukiasumisyksikön perustamisesta ei aiheudu palvelualuejohtajan mukaan suuria kustannuksia. Kustannukset muodostuvat toimisto- ja yhteistilojen vuokrista sekä työntekijän palkasta. Jokainen yksikön asukas maksaa vuokra-asumisensa itse.

– Pyrimme saamaan suuren osan yhteisten tilojen huonekaluista lahjoituksina. Lisäksi pyrimme tekemään viihtyvyyttä ja alueen ilmettä parantavat istutus- ja puutarhatyöt talkootöinä, Paasikangas summaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic