Lounais-Häme

Tule sellaisena kuin olet

Tapulimakasiinin hämyinen tunnelma tuntuu sopivalta taideteosten ihmettelyyn. Teoksia paljastuu nurkan takaa, ja pienissä huoneissa teokset pääsevät hyvin esille.

Kuhankosken Killan uuden kesänäyttelyn tavoitteena on ollut tuoda pääasiassa esiin töitä, joita ei ole vielä esitelty aikaisemmissa näyttelyissä, kertoo Kuhankosken Killan puheenjohtaja Marjut Leskinen. Raja ei ole ollut ehdoton. Hän ottaa esimerkiksi oman sekatekniikalla toteutetun teoksensa My genre, joka oli esillä yhdistyksen Sillanalusnäyttelyssä Koskisillan alla toukokuussa.

-Tämä oli siellä hiukan piilossa, ja näyttelyssä kävi vähän väkeä, hän harmittelee.

Vieressä näyttelyn taiteilijat Taina Riitto ja Harri Oinonen nyökkäävät. Ohikulkijat eivät oikein löytäneet teosten luo.

Kolmikko keksiikin yhtäkkiä, että seuraavan näyttelyn nimeksi laitetaan: ”Hajaantukaa! Täällä ei ole mitään nähtävää.” He nauravat, että sillä saa ainakin yleisöä.

Valokuviaan kesänäyttelyssä esittelevä Harri Oinonen on tuonut näyttelyyn myös kiinnostavan All that is (?) -miniveistoksen, joka hohtaa sinistä valoa. Se jää kokonsa tähden miltei huomaamatta, vaikka kuvastaa kosmosta.

-Tämä on sellainen koko, jota mielelläni teen. Hyvin pieni on minulle kaiken kuva ja symboli, taiteilija kertoo.

Hän on viime aikoina mieltynyt nimenomaan pieniin teoksiin ja kokee, että kompakti, hyvin selkeä ilmaisu on hänelle tärkeää.

Minimalismi kiehtoo Oinosta ja hän kokeekin pyrkivänsä kohti yksinkertaisuutta.

Lisäksi miniveistoksen väri on hänelle tärkeä.

-Jäänsininen on se väri, joka on aina lapsesta asti viehättänyt. Se on vähiten räikeä ja siinä on jonkinlaista mystistä ulottuvuutta.

Mystisyys miestä kiehtoo, ainakin taiteellisessa mielessä. Hän on kiinnostunut zen-buddhismista, mutta myös 1200–1300-luvuilla eläneen Mestari Eckhartin ajatuksista.

-Minua viehättää suuresti sentyyppinen mystiikka, sen kauneuden tähden.

Kuvaamisessakin on taiteilijalle jotakin salaperäistä.

-Rakastan valokuvaamisen hetkeä, mutta tulos ei ole minulle niin tärkeä. Se on vähän ristiriitaista. Kuvatessa idean ja toteutuksen väli kapenee pois, ja silloin kamera on silmäni.

Taina Riitto toimii kesänäyttelyssä toisena näyttelysihteerinä ja esittelee keraamisia ja sekatekniikalla tehtyjä teoksiaan.

Sekatekniikkaa hän käytti teoksessa Hyvien muistojen tallennus, jossa on valtava kynä ja alla kuva, jossa oleva hahmo näyttää pohtivalta. Hahmo on digitaalisesti käsitelty kuva keraamisesta työstä.

-Suruvaiheen jälkeen heräsin käsin kirjoittamiseen. Kynä on tässä pääasia. Ajatukset ja mietteet pitäisi aina kirjoittaa ylös; ne ovat aina omia ajatuksia, eikä kukaan muu ajattele asioista juuri niin kuin sinä itse, Riitto kertoo.

Hän haluaa inspiroida ihmisiä kirjoittamaan ylös vaikka omia mietelauseita.

-Ei pidä liikaa ajatella vaan kirjoittaa vain, hän kehottaa. FL

Kuhankosken Killan kesänäyttely Jokioisten Tapulimakasiinissa 20.6–16.7. Näyttelyssä on esillä 128 teosta 24 taiteilijalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic