Lounais-Häme

Tulenarkaa tavaraa ja rakkaita klassikoita

Aikoinaan helsinkiläisestä romukaupasta löytyi laatikko, jonka sisältö oli avaajalleen arvoitus. Tosin laatikon päällä sisältöä selventävänä tekstinä luki ”huonosti palavaa tavaraa”.

Sisältä löytyi yllätyksenä muutaman sadan metrin verran järjestämätöntä filminegatiivia. Myöhemmin ilmeni, että negatiiveissa oli osa aikansa suosituimmasta elokuvasta Sylvi (1913), joka sattuu muuten olemaan vanhin säilynyt suomalainen näytelmäelokuva.

Kirjailija Minna Canthin näytelmän pohjalta tehty elokuva näytetään tänä viikonloppuna Forssan Elävienkuvien teatterissa. Sylvin lisäksi näytetään Kuvia Suomen suuriruhtinaskunnasta (1916), johon on koottu kaikki varhainen dokumenttimateriaali, jota kinofilmillä on säilynyt Suomen itsenäisyyttä edeltävältä ajalta.

Forssan Elävienkuvien teatteri sukeltaa suomalaisen elokuvan pitkään historiaan esittämällä vuoden aikana merkittävän kavalkadin suomalaisen elokuvan helmiä eri vuosikymmeniltä. Elävienkuvien teatterin Suomi100-sarjassa nähdään kaikkiaan 11 elokuvaa, kaikki eri vuosikymmeniltä. Tai oikeastaan elokuvia on täysi tusina, sillä sarjan avausviikonloppuna nähdään peräkkäin kaksi erillistä elokuvaa.

Sarjan elokuvien luonne vaihtelee, sillä joukossa on niin draamaa, dokumenttielokuvia kuin komedioitakin. Lapsiakaan ei ole unohdettu, sillä lokakuussa nähtävän Pelikaanimiehen kohdeyleisönä on alun perin perheen nuorempi väki.

Yhteistä elokuville on ainakin se, että ne ovat kaikki jättäneet jälkensä elokuvan historiaan. Lisäksi kaikki sarjassa nähtävät elokuvat ovat olleet aikansa – tai ainakin esitysvuotensa katsotuimpia filmejä.

-Sarjaan on valikoitu elokuvia, jotka kuvaavat omaa aikaansa ja peilaavat kukin tavallaan aikansa yhteiskuntaa. Osassa elokuvista yhteiskunnallinen näkökulma tulee voimakkaammin esiin kuin toisissa, Elävienkuvien teatterin Ville Koivisto luonnehtii.

Suomi100-elokuvasarja on hankittu yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskuksen ja Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen kanssa. Nämä esittävät Suomi100 -sarjan elokuvia tahollaan ja samoja elokuvia katsotaan kuluvana vuonna Oulua myöten. Näytäntöjen rahoituksen kukin kumppani hoitaa kuitenkin tahollaan. Elokuvat on hankittu esitettäviksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVI:n kautta.

Sarjaan poimitut elokuvat valitsi kolmihenkinen työryhmä, johon kustakin yhteistyötahosta osallistui yksi edustaja. Koiviston mukaan sarjassa esitettävien elokuvien valitseminen oli kuitenkin melko helppo rasti.

Hankaluuden muodostivat tekijänoikeusseikat. Koiviston mukaan se oli päällimmäinen syy sille, että juhlavuoden esitykset päästiin aloittamaan vasta helmikuussa.

-Lupien saaminen oli joidenkin elokuvien osalta vaikeaa, ja osa sarjaan aiotuista elokuvista jouduttiin vaihtamaan. Tässä pitäisi olla jokin nykyistä selkeämpi pelisääntö. Elokuvat on tehty katsottavaksi, eikä pölyttymään arkistossa, Koivisto tuhahtaa.

Elävienkuvien teatteri kantaa kortensa kekoon ja esittää arkistojen aarteita läpi vuoden. Koiviston mukaan elokuviin kannattaa lähteä, vaikka leffa olisikin moneen kertaan nähty tv:stä.

-Töllöttimen pieni ruutu tuhoa elokuvaelämyksen. On aivan toista nähdä nämä filmit isolta kankaalta, Koivisto houkuttelee. FL

 

12 suurta suomalaista
Tänä vuonna Suomi täyttää 100 ja Forssan Elävienkuvien teatteri 110 vuotta.Elävienkuvien teatteri on saanut kaksoisjuhlavuoden kunniaksi Suomi100-statuksen.Vuoden 2017 aikana FEKT esittää Suomi100-teeman alla kaikkiaan 12 elokuvaa.Suomi100-näytöksiä on kaikkiaan 22, esitysajankohdat ovat lauantai ja sunnuntai kello 15.Suomi100-näytökset:25.-26.2.Sylvi / Kuvia Suomen suuriruhtinaskunnasta (1913)18.-19.3.Mustalaishurmaaja (1929)1.-2.4.Jääkärin morsian (1938)15.-16.4.Kulkurin valssi (1941)29.-30.4.Kipparikvartetti (1951)13.-14.5.Komisario Palmun erehdys (1960)27.5.-28.5.Mies joka ei osannut sanoa ei (1975)5.-6.-8.Ulvova mylläri (1982)9.9.-10.9.Tulitikkutehtaan tyttö (1990)7.-8.10.Pelikaanimies (2004)4.-5.11.Laulu koti-ikävästä (2013)

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti