Lounais-Häme Jokioinen

Tulethan tuoksutta – Jokioisten kunnan työntekijät osoittavat huomaavaisuutta tuoksuyliherkille asiakkaille ja työkavereille

Jokioisten kunta sitoutuu Tulethan tuoksutta -periaatteeseen. Jokainen kunnan työntekijä voi osoittaa huomaavaisuutta tuoksuyliherkille asiakkaille ja työkavereille.
Työsuojeluvaravaltuutettuna toimiva Jokioisten kunnan tietohallintopäällikkö Päivi Korkalainen kiinnittää Tulethan tuoksutta -kyltin työhuoneensa oven viereen. Työsuojeluvaltuutettuna toimiva huoltomies Ari Kettunen ja siivoustyönjohtaja Hannele Paakkanen toivovat, että kaikki kunnan työntekijät omaksuvat tuoksuttomuuden periaatteen. Kuva: Tapio Tuomela

Jokioisten kunta sitoutuu Tulethan tuoksutta -periaatteeseen. Tavoitteena on vähentää terveysriskejä, joita voimakkaista tuoksuista koituu yliherkille ja allergisille henkilöille. Allergia- ja astmaliiton mukaan suomalaisista jopa 10–40 prosentin arvioidaan kärsivän tuoksuyliherkkyydestä. Tuoksuvat tuotteet voivat aiheuttaa pahoinvointia, päänsärkyä ja muita oireita.

– Kunnan työntekijöiltä on tullut toiveita tuoksuttomuudesta, ja erityisesti työsuojeluvaravaltuutettu Päivi Korkalainen on ajanut asiaa, Jokioisten kunnan työsuojelupäällikkö Jukka Suonpää kertoo.

Suonpää toteaa, että tuoksuttomuuden periaate helpottaa oireilevien osallistumista myös sellaisiin koulujen tai päiväkotien tapahtumiin, jonne tulee paljon ihmisiä. Kunnan järjestämien tilaisuuksien ilmoituksissa ja markkinoinnissa voidaan myös suositella osallistumaan tilaisuuksiin tuoksutta.

– Kunnan yhteistyö- ja työsuojelutoimikunta hyväksyi tuoksuttomuusperiaatteen marraskuun lopulla olleessa kokouksessaan. Lähetin kunnan työntekijöille asiasta sähköpostia ja tiedotimme siitä myös intranetissä. Työntekijät voivat halutessaan laittaa huoneensa oveen kyltin, jossa vierailijaa pyydetään tulemaan tuoksutta. Kyltin yhteydessä on qr-koodi, jonka kautta älypuhelimella voi lukea asiasta lisätietoja.

Jokainen kunnan työntekijä voi Suonpään mukaan osoittaa huomaavaisuutta tuoksuyliherkille asiakkaille ja työkavereille ja lopettaa voimakkaiden haju- ja partavesien, hajustetun kosmetiikan, parfyymien ja hiusten viimeistelyaineiden käyttämisen työpaikalla. Työntekijöiden toivotaan myös lopettavan tupakoinnin työpäivän aikana. Työaikana tupakointi on Savuton kunta -päätöksen mukaisesti kielletty.

– Tuoksuttomuus on suositus emmekä ala seurata tai pakottaa työntekijöitä, mutta toivomme, että jokainen miettii asiaa omalla kohdallaan. Kannustamme tuoksuyliherkkyydestä kärsiviä myös kertomaan avoimesti oireistaan, jotta työyhteisö tiedostaa asian.

Työsuojeluvaravaltuutettu Päivi Korkalainen ja työsuojeluvaltuutettu Ari Kettunen pitävät tuoksuttomuutta hyvänä ajatuksena. Itsekin tuoksuyliherkkyydestä kärsivä Korkalainen kertoo tuoksuttomuuden periaatteen olevan jo käytössä monissa suomalaisissa kunnissa, ja hän itse sai siitä idean nähtyään Forssan kaupungintalon kokoushuoneiden vieressä Tulethan tuoksutta -kylttejä. Korkalaisen mukaan vastaavia kylttejä aiotaan kiinnittää myös Jokioisten kunnantaloon, ja lisäksi esimerkiksi päiväkodeissa ja vanhustenhuollossa tuoksuttomuus on erittäin tärkeää.

Kettunen kertoo tuoksuttomuuden periaatteen koskevan yleensäkin hajuttomuutta.

– Toivomme kaikkien huolehtivan henkilökohtaisesta hygieniastaan ja vaatteidensa pesusta, Kettunen sanoo.

Tuoksuttomuuden suositus huomioidaan myös aine- ja tarvikevalinnoissa.

Siivoustyönjohtaja Hannele Paakkanen kertoo, että kunnan käyttämät pesuaineet ovat jo tähänkin asti olleet mahdollisimman mietotuoksuisia.

– Kunnan tiloissa olevat saippuat ovat hajuttomia ja väriaineettomia. Käytämme myös hajustamattomia pyykinpesuaineita, Paakkanen sanoo. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic