Lounais-Häme

Tuleva ekaluokkalainen on jo tutustunut tarkoin tulevaan koulumatkaansa Jokioisilla – Sofia ei malta odottaa sitä, että pääsee tekemään läksyjä

Tuleva ekaluokkalainen Sofia Virtanen on harjoitellut koulumatkan kulkemista ahkerasti ja odottaa jo innolla sitä, että pääsee tekemään läksyjä.
Sofia Virtanen on harjoitellut tulevaa koulumatkaansa äitinsä Anni Virtasen kanssa. Turuntien ylitys on ainoa isomman tien ylitys kouluun kulkiessa. Kuva: Tapio Tuomela

Jokioislaisen Virtasen perheen esikoinen Sofia aloittaa monen muun lapsen lailla opintiensä elokuun 10. päivänä.

Kyyhkysmäessä asuvan tulevan ekaluokkalaisen koulumatkan pituus on kaksi kilometriä. Sen Sofia taittaa kävellen.

– Kulkemista Miinan koululle ja sieltä kotiin on jo harjoiteltu. Itseäni vähän jännittää Turuntien ylittäminen, koska siinä kohdassa liikenne on melko vilkasta. Muut tienylitykset ovat asuinalueilla, missä ei niin pahoja paikkoja ole. Koulumatkaa treenataan vielä lähempänä syyslukukauden alkua, Sofian äiti Anni Virtanen kertoo.

Sitäkin on painotettu, että matkalla pitää olla tarkkana ja katsella ympärilleen. Kännykän saa ottaa repusta vain painavista syistä, ja oppitunneilla puhelin pitää olla suljettuna.

Sofia mainitsee esimerkin poikkeustilanteesta.

– Jos vaikka matkalla kaadun ja satutan itseäni, silloin saa ja pitää soittaa äidille tai isälle, tuleva koululainen havainnollistaa.

Keskustelua kännykkäajasta

Koulumatka ei varsinaisesti ole se seikka, joka Sofiaa eniten askarruttaisi. Paljon muutakin miettimistä on. Esimerkiksi se, millaisia ovat opettajat ja tulevat luokkakaverit.

– Kaikki kouluaineet kiinnostavat, myös askartelu. Odotan kovasti sitä, että pääsen tekemään läksyjä.

Koulutaipaleen alkua helpottaa se, että Sofia osaa jo lukea ja kirjoittaa. Nuori neiti kertoo toisinaan kirjoittavansa viestejä puhelimella. Sitten hän lukee, mitä on kirjoittanut.

Anni-äiti toteaa, että kännykkäaikaa on rajoitettu aika tiukasti, ja maksimi on kaksi tuntia päivässä.

–  Viikonlopuista on käyty paljon keskustelua. Se on ollut vähän kuuma peruna, paljonko kännykkää saa käyttää ja milloin.

Sofia kulkee koulumatkat Kyyhkysmäestä Miinan koululle kävellen. Kuva: Tapio Tuomela

Yhtä hankintaa vaille valmista

Melkein kaikki on jo treenattu koulun alkamista silmällä pitäen.

Sofialle on teetetty oma kotiavain ja ostoksilla on käyty. Penaali, kynä, kumi ja viivoitin on jo hankittu samaten kuin uusia vaatteita. Yksi olennainen juttu on vielä ostamatta.

– Reppu pitää vielä hankkia, mutta sen valitseminen tuntuu olevan vaikeaa. Meillä on tarkka neiti, joten ostoksiin pitää varata riittävästi aikaa.

Sofia on jo saanut Wilman kautta lukujärjestyksen. Sitä on perheen kanssa käyty tarkkaan läpi ja keskusteltu asioista.

Ammattihaaveet jo ajatuksissa

Varsinaisen koulupäivän jälkeen Sofia siirtyy iltapäivätoimintaan. Siellä voi tehdä läksyjä, syödä välipalaa, leikkiä ja ulkoilla. Kotiin nuoren koululaisen hakee äiti tai isä neljän aikaan iltapäivällä.

Sofia on jo miettinyt tulevaisuutta peruskoulua pitemmälle. Ammatinvalinnan osalta ajatukset ovat muuttuneet useastikin. Välillä kiinnostus on kohdistunut esimerkiksi lääkärin tai eläintenhoitajan työhön.

– Oikeasti haluaisin tehdä töitä päiväkodissa tai kaupan kassalla, Sofia paljastaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic