Lounais-Häme Tammela

Tulevaisuuden Rembrandtit pitävät näyttelyn – Kuvataidekoulun lukuvuoden satoa esillä Hämeen luontokeskuksessa

Lasten ja nuorten kuvataidekoulun lukuvuoden satoa esittelevät kevätkatselmukset liikkeelle.
Luonto- ja eräoppaaksi opiskeleva Tiia Pirttimäki ihastui lasten kuvataiteeseen. Tässä hän tutustuu 2- 5-vuotiaiden Maisema ja horisontti-aiheisiin teoksiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Luonto- ja eräoppaaksi opiskeleva Tiia Pirttimäki ihastui lasten kuvataiteeseen. Tässä hän tutustuu 2- 5-vuotiaiden Maisema ja horisontti-aiheisiin teoksiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ainakin kaksivaiheisena tulevaisuutta valottava kuvataidekattaus. Näinkin voisi määritellä Hämeen luontokeskuksessa esillä olevaa kokonaisuutta. Tarjolla on Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun lukuvuoden satoa koskeva avauskatselmus.

Näyttelyä voi tarkastella myös pidemmälle meneviä taiteensaran suuntaviivoja pohdiskellen. Tulevaisuuteen avoimesti katsovaa kuvataidekattausta riittää tutustuttavaksi Hämeen luontokeskuksessa niin kahvilan ja ruokalan kuin luentosalin ja sisääntuloaulankin seinäpinnoilla.

Luentosalissa hehkuvat Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun 2- 5-vuotiaiden teokset aiheesta Maisema ja horisontti. Teknillisenä toteutustapana tutustuminen teippaukseen ja palettiveitsellä maalaamiseen ovat antaneet tavallaan käsikosketeltavan konkreettista pohjaa graafisen perusvaikutelman antaviin tutkielmiin. Töitten kesken väkevinä näyttäytyvät värinvaihtelut antavat kokonaisuuteen vetoavan lisänsä.

Elsa Janssonin näyte talvilintu-aiheesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Elsa Janssonin näyte talvilintu-aiheesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kahvion puolella kuuluu paikkansa talvilintuja sekä huuhkajia esittäville teoksille. Se, että 4 – 5-vuotiaiden talvilinnuissaan materiaaleina käyttämät akryylimaali ja pastelliliidut ovat saaneet täydennystä linnunsiemenistä välittää kuvataiteen saralla arvoksi sinänsä luettavaa ennakkoluulottomuuden sanomaa.

Samaista ennakkoluulottomuuden ajatusta edustavat niin ikään 10 – 11-vuotiaiden huuhkaja-aiheessaan käyttämä kahvimaalaus, jossa ääriviivat ovat saaneet kuvien yleisvaikutelmassakin kontrastia kasvattanutta tussirajausta.

Ruokalan seiniltä ovat löytäneet paikkansa 4- 5-vuotiaiden Sininen hetki-peitevärimaalaukset, 4- 7-vuotiaiden tussein ja akvarellein toteuttamat karhun, suden ja ketun syntytarinat sekä 3- 4-vuotiaiden sekatekniikalla luomat Tiikeri viidakossa tutkielmat.

Muun lisäksi luontokeskuksen aulatilan seinällä tulijaa tervehtii 11- 12-vuotiaiden lumisen metsämaiseman akryyli- ja tekstiilityökokonaisuus.

Eerikkilässä luonto- ja eräoppaaksi opiskeleva Tiia Pirttimäki summasi Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoululaisten esille ripustaman katselmuksen kerrassaan hienoksi asiaksi.

– Positiivinen tuntemukseni vain vahvistui täällä viikonlopun asiakaspalveluvuoroni aikana. Huomasin selvästi, että vieraamme kaipaavat jotain tällaista, jolle annan itsekin arvoa.

Tiia Pirttimäki katsoo Hämeen luontokeskuksen yleensäkin paikaksi, jossa paikallisen taiteen tulisi päästä esille.

– Turha tänne on hakea näytteilleasettajia mistään kauempaa, kun seudulta löytyy omastakin takaa tällaista tarjontaa. FL

Forssan lasten ja nuorten kuvataidetta on esillä Hämeen luontokeskuksessa toukokuun loppuun asti.Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun perinteinen kevätnäyttely avautuu 27.4. taiteen perusopetuksen teemoittamana vietettävän Kehräämön perhelauantain yhteydessä. Taiteen tyylisuunnat-nimellä toteutuva näyttely jatkuu Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa 6. toukokuuta asti. Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun tämänkeväinen lopputyönäyttely on esillä Forssan museossa 2.5. alkaen 12.5. asti.

 

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic