Lounais-Häme

Tulevaisuuden vaatteet tehdään jätteistä ja levistä

Tekstiilisuunnittelija Pirjo Kääriäinen: Suomi on kehityksen kärkijoukossa. Ympäristöystävällisyys alkoi kiinnostaa myös vaatejättejä.
Pitkän linjan tekstiilisuunnittelija, Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen kertoo, että tekstiilialalla otetaan parhaillaan merkittäviä teknologisia askeleita, joiden avulla voidaan lisätä kierrätystä ja irtautua öljypohjaisista vaatemateriaaleista.

Tekstiilimaailma ajaa nyt ympäristöystävällisempään suuntaan, ja Suomi loistaa tekstiiliraaka-aineiden kehittämisen etujoukoissa.

Näin sanoo tekstiilisuunnittelija, Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen.

Keskeinen tavoite on korvata polyesterin kaltaiset öljypohjaiset materiaalit vähitellen vihreämmillä biohajoavilla materiaaleilla.

– Laiva kääntyy hitaasti, mutta lähivuosien ja -vuosikymmenten aikana olemme varmasti aika erilaisessa tilanteessa kuin nyt. Tällä hetkellä alalla tapahtuu todella paljon.

– Tulevaisuuden tekstiilit tehdään todennäköisesti monenlaisista jätteistä, nopeakasvuisista levistä, kasvien selluloosasta ja laboratoriossa kasvatetuista materiaaleista, Kääriäinen ennustaa.

Hän puhui tekstiilialan uusista tuulista Tekstiilit Uusiks 2018 -tapahtumassa Vanajaveden opistossa lauantaina.

Niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa meneillään on koko joukko tutkimus-, startup- ja muita hankkeita, joissa luodaan uusia menetelmiä esimerkiksi kasvi- ja puupohjaisten kuitujen valmistamiseen ja kierrättämiseen.

Tulevaisuudessa yhä useampi vaate tehdään esimerkiksi sellu-, soija- tai maissikuidusta, appelsiininkuoren kuidusta ja jopa lehmänlannasta. Tulevia tekstiilikuituja voidaan kasvattaa myös sienirihmastoilla ja bakteereilla.

Monissa tutkimusprojekteissa ympäri maailmaa yritetään ymmärtää hämähäkkien seitinkudontakykyjä.

– Bioteknologia on tulossa kovaa kyytiä myös tekstiilialalle. Inspiraatiota haetaan yleensä luonnosta, Kääriäinen kertoo.

Vaikka massatuotantoon on vielä pitkä matka, kierrätyksen sekä uusien tai uudestaan löydettyjen materiaalien hyödyntämisessä otetaan Kääriäisen mukaan parhaillaan isoja teknologisia kehitysaskeleita.

Kierrätyksen yksi iso haaste on eri raaka-aineiden erottaminen käsittelyprosessissa.

– Lähes kaikki meidän vaatteemme ovat sekoitteita. Nyt yritetään kehittää teknologioita, joilla polyesteri ja puuvilla saataisiin irti toisistaan.

Kääriäisen mukaan kestävä kehitys alkaa olla päivän sana joka puolella maailmaa. Ympäristöarvot ovat nykyään myös modernin yritysbrändin rakennuspalikoita, ja keskustelu vaatteidenkin ekologisuudesta on pikkuhiljaa lisääntynyt. Siksi aihe on vihdoin alkanut kiinnostaa myös globaaleja vaateteollisuusjättejä.

Kääriäinen muistuttaa, että tämänhetkinen ylikulutuskulttuuri on kestänyt vain muutaman vuosikymmenen.

– Se antaa toivoa, että myös paluu takaisin järkevämpään suuntaan voi tapahtua aika nopeasti.

Luentojen lisäksi Tekstiilit Uusiks 2018 rakentui myyntipisteistä, näyttelystä, esityksistä ja erilaisista työpajoista.

Kolmatta kertaa järjestetyn tapahtuman takana ovat Vanajaveden opisto, Ammattiopisto Tavastia, Hämeen ammattikorkeakoulu, Valkeakoski-opisto ja Forssan Wahren-opisto. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic